Sector financer

El Banc d’Espanya no suavitzarà la concessió de crèdit "en cap cas"

El supervisor adverteix que no permetrà que les entitats rebaixin els criteris davant el previsible escenari de baixada de tipus

El Banc d’Espanya no suavitzarà la concessió de crèdit "en cap cas"

EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La directora de supervisió del Banc d’Espanya, Mercedes Olano, va afirmar que "en cap cas" l’organisme permetrà que els bancs suavitzin els criteris de concessió de crèdit, davant el previsible escenari de baixada dels tipus d’interès, informa Europa Press. "[El risc de crèdit] és el primer risc per al sistema financer europeu. Els bancs europeus, en general, tenen un model de negoci de banca comercial centrada en el crèdit, per tant ja estem tremendament vigilants", va indicar durant la presentació de la Memòria de Supervisió del 2023.

Olano va explicar que, davant la previsible baixada de tipus del Banc Central Europeu (BCE) a partir de juny, la banca haurà d’augmentar el negoci creditici per mantenir els seus marges d’intermediació. No obstant, va allunyar la possibilitat que aquest augment de la concessió es realitzi a través de suavitzar els criteris.

"No sé si hi haurà creixement del crèdit després de les últimes notícies de la situació geopolítica. No sé com afectarà [el conflicte entre Israel i l’Iran] al crèdit", va explicar també, abans de referir-se a la caiguda en el crèdit concedit a llars, especialment l’hipotecari, on de fet s’ha produït una reducció del saldo per l’ús de l’estalvi que les famílies van atresorar durant la pandèmia. En el cas de les empreses, Olano va assenyalar que la caiguda es produeix en el finançament a llarg termini, però no en el crèdit per al circulant.

No obstant, va assegurar que el risc de crèdit està sent una prioritat supervisora i seguirà sent-ho durant "molts anys". Així, es va mostrar taxativa en aquesta qüestió, en què també va explicar que ja s’han realitzat actuacions per revisar si s’han suavitzat els criteris per concedir crèdits, i es tornaran a fer "si és necessari".

En la Memòria de Supervisió corresponent al 2023, s’informa que el Banc d’Espanya va tramitar 11 expedients sancionadors el 2023 contra entitats i els seus càrrecs d’administració i direcció, que han afectat almenys 54 persones físiques.

Nou expedients

Notícies relacionades

En particular, en l’àmbit prudencial es van tramitar nou expedients que han afectat aquestes 54 persones. D’aquests nou expedients, sis es van resoldre el 2023. Sobre la supervisió de conducta –tasca que té per objectiu verificar si les entitats s’ajusten a la normativa de transparència i protecció de la clientela–, el Banc d’Espanya va portar a terme 153 actuacions supervisores concentrades, fonamentalment, en les àrees de comptes i dipòsits (43), de crèdit al consum (34), de serveis de pagament (26) i de crèdit immobiliari (24). Vint-i-sis més van ser per a publicitat, serveis d’atenció al client, finançament a pimes, etc.

Com a resultat de les actuacions supervisores realitzades, el Banc d’Espanya va incoar un expedient sancionador i va formular 101 escrits de requeriments i de sol·licituds de cessament o rectificació de conducta, dels quals 57 es van realitzar en el marc de la supervisió de l’activitat publicitària, i 76 escrits amb recomanacions i aclariments.

Temes:

Israel