Pallete dona la benvinguda a l’entrada a Telefónica de la SEPI i la saudita STC

El president de la companyia envia un missatge de tranquil·litat en la junta d’accionistes /

Els nous socis "contribueixen a l’estabilitat", assegura

Pallete dona la benvinguda a l’entrada a Telefónica de la SEPI i la saudita STC

David Page

3
Es llegeix en minuts
David Page

El president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, va enviar ahir un missatge de tranquil·litat en la junta d’accionistes de la companyia, una de les més rellevants des que es va posar al capdavant del grup fa vuit anys, després del terratrèmol causat per per la irrupció de l’Aràbia Saudita i de l’Estat espanyol com a nous accionistes de referència. "Entenem l’interès que Telefónica suscita en la comunitat inversora i donem la benvinguda als que han decidit participar en el seu futur", va concloure, tot afegint-hi: "Creiem que els nous accionistes contribueixen a l’estabilitat accionarial i reflecteixen la confiança en l’estratègia a llarg termini".

La junta del 2024, l’any en què el grup celebra el seu centenari, s’ha convertit en l’estrena per als nous accionistes estatals. Saudita Telecom (STC), controlada per un dels fons sobirans de l’Aràbia Saudita, va anunciar al setembre un pla per arribar a una participació del 9,9% de la companyia. Un pla per fases, amb la compra directa del 4,9% i la presa, mitjançant derivats financers, d’un 5% addicional que encara està per executar, per a la qual cosa ha de comptar amb l’autorització del Govern espanyol en defensa de la seguretat nacional.

Per blindar l’espanyolitat i l’autonomia de Telefónica pel seu caràcter estratègic, l’Executiu s’ha convertit en un nou accionista rellevant 25 anys després que l’empresa es privatitzés totalment. El Govern ha reconegut que ja compta amb un paquet del 3% en la teleco (i fonts financeres apunten que podria disposar d’un 2% extra en derivats) i el seu objectiu és arribar a una participació del 10% a través de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI).

En plena pugna entre estats per mirar de convertir-se en l’accionista més gran de Telefónica, ara La Caixa ha passat a ostentar de facto aquest paper després d’una reorganització de la seva participació en la teleco. CriteriaCaixa, el braç inversor de la Fundació La Caixa, ha elevat la seva posició fins al 5% i compta amb un altre paquet del 2,5% en mans de CaixaBank. Els moviments anticipen la formació d’un nou nucli de socis espanyols per blindar el control del grup davant els interessos de Riad, integrat per l’Estat, per CriteriaCaixa i també pel BBVA (amb un 4,87% del capital).

El terratrèmol accionarial provocarà canvis en el consell d’administració. SEPI ja ha confirmat la seva intenció de demanar entrada amb seient, i la saudita STC també acabarà reclamant una butaca en l’òrgan de govern, però per aconseguir-la necessita el plàcet del Govern. Per tenir dret a un seient en el consell d’administració es requereix una participació del 6,7%, però les aspiracions de SEPI i de STC podrien estar justificades malgrat estar per sota d’aquest percentatge, ja que el BBVA, i fins fa uns dies també CriteriaCaixa, comptaven amb participacions d’aproximadament un 5% i totes dues tenen conseller.

Consell d’administració

Sense esperar a l’entrada dels nous accionistes, Pallete ja ha renovat el seu consell d’administració. La junta d’ahir va renovar Isidro Fainé com a conseller dominical en representació de CriteriaCaixa (fins ara ho era per CaixaBank), va ratificar Solange Sobral i Alejandro Reynal com a consellers independents i va renovar quatre membres independents: José Javier Echenique, Peter Löscher, Verónica Pascual i Claudia Sender.

Pallete va fer una menció especial a Fainé i va agrair l’estabilitat i el suport que sempre han ofert els dos accionistes tradicionals: La Caixa i BBVA. Si l’Estat espanyol vol demanar l’entrada en el grup, com ha confirmat, el 3% actual li dona dret a demanar una junta extraordinària. Si no ho fa, la seva arribada al consell d’administració haurà d’esperar a la junta ordinària de l’any vinent.

Notícies relacionades

Des de Telefónica no es valora la possible presència en el consell dels nous accionistes, però s’insisteix a confirmar que, en qualsevol cas, es blindarà la majoria de consellers independents en representació de la majoria d’accionistes minoritaris: actualment, els independents ocupen 10 dels 15 seients de l’òrgan de govern). L’entrada del SEPI i/o del STC en el consell previsiblement implicarà la sortida de dos dels membres actuals per no haver d’ampliar el nombre màxim de consellers de la companyia.

A més dels nomenaments, la junta va aprovar el dividend de 0,30 euros per acció en efectiu i l’amortització de gairebé un 1,4% d’accions pròpies. Pallete va reivindicar la tasca de Telefónica en aquests 100 anys i va defensar el paper clau que continuarà jugant en el futur en els camps de la intel·ligència artificial, la web 3 i les xarxes d’última generació.