La inflació puja un 3,2% al març amb el preu de l’electricitat a l’alça

La llum s’encareix un 7,2% respecte al mes anterior pel retorn de l’IVA al 21% / L’IPC dels aliments es modera al 4,3% interanual

La inflació puja un 3,2% al març amb el preu de l’electricitat a l’alça
1
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Malgrat el respir que van donar els aliments, la inflació va pujar al març fins al 3,2%, quatre dècimes més que al febrer, com a conseqüència de l’evolució del preu de l’electricitat, segons l’indicador de l’índex de preus de consum (IPC) publicat ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Després de gairebé tres anys amb l’IVA reduït, el març va veure com el Govern aplicava una normalització del tipus impositiu fins al 21%, cosa que va tenir un impacte directe sobre la factura de la llum. En concret, l’electricitat va anotar una pujada mensual del 7,2% que va fer que el rebut hagi sigut al març un 7% més car que el mateix mes de l’any anterior.

Al març va tornar a ser significativa la reducció global de la inflació dels aliments, que va baixar un punt, fins al 4,3% interanual, davant el 5,3% del febrer. La taxa dels aliments d’aquest març és la més baixa des del novembre del 2021, amb una reducció de més de 12 punts l’últim any, assegura el Ministeri d’Economia. Amb tot, la pujada de l’oli d’oliva, el producte que s’ha encarit més des que va començar l’espiral inflacionista, es va accelerar al març, amb una alça anual del 70% (davant el 67% registrat al febrer).

Els carburants

Notícies relacionades

També hi va haver un repunt de la inflació en els serveis d’allotjament (hotels, hostals i pensions), que van experimentar una pujada del 7,3% respecte al febrer (un 8,9% respecte al març del 2023). Quant als carburants, va augmentar un 2,5% el preu de la gasolina, però el del gasoil va disminuir un 0,7%.

Per la seva banda, la inflació subjacent, la que exclou els aliments no elaborats i l’energia i que és la més estructural, "va continuar reduint-se, dues dècimes al març, fins al 3,3%, cosa que suposa la taxa més baixa en els dos últims anys", van assegurar fonts del Ministeri d’Economia. Pel Govern, aquests resultats mostren que és "compatible la moderació dels preus amb el manteniment de l’escut social i el suport a les llars i famílies més necessitades".

Temes:

Benzina Govern IPC