L’agenda econòmica de l’Executiu

El Govern farà valer les seves accions a Telefónica i demanarà entrar al consell

Cuerpo confirma que l’Executiu sol·licitarà almenys un seient a l’òrgan de gestió de la companyia 

El ministre trasllada a Sánchez candidats a governador del Banc d’Espanya

El ministre afirma que «hi ha dones en la terna» de possibles successors d’Hernández de Cos

El titular d’Economia es mostra confiat en la tornada de les seus catalanes com «un procés natural»

El Govern farà valer les seves accions a Telefónica i demanarà entrar al consell

David Page Pablo Allendesalazar

3
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +
David Page

El Govern vol fer valer la seva irrupció en l’accionariat de Telefónica. L’Executiu ha reconegut comptar ja amb una participació del 3,044% de la teleco, en una operació destinada a contrarestar el desembarcament de l’Aràbia Saudita en el capital de la companyia espanyola i el seu pla de controlar fins a un 9,9% a través de l’estatal Saudita Telecom (STC). El Govern espanyol admet que la seva intenció és tenir presència directa en el consell d’administració de Telefónica.

El ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, va reconèixer que l’Executiu pretén sol·licitar almenys un seient en el consell d’administració de Telefónica. En una entrevista amb La Sexta, el ministre va ser preguntat directament per la possibilitat que el Govern reclami una butaca en l’òrgan de govern del grup de telecomunicacions i la resposta va ser un "sí, per descomptat", tot i que sense revelar si ja es manegen noms concrets per representar l’Estat espanyol en el consell de la teleco.

No "em correspon a mi" decidir qui serà el representant, va concloure Cuerpo, amb referència que l’entrada en el capital s’ha executat a través de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI), el hòlding industrial públic dependent del Ministeri d’Hisenda, i seguint el mandat del Consell de Ministres de prendre una participació en la teleco de fins a un 10%.

Possibles successors

Tret de sortida per nomenar un nou governador del Banc d’Espanya. Carlos Cuerpo també va anunciar ahir que ja ha traslladat el nom de "diversos" candidats al president del Govern, Pedro Sánchez, per substituir Pablo Hernández de Cos, el mandat de sis anys no renovables del qual venç el pròxim 11 de juny. Cuerpo, així mateix, va confirmar que "hi ha dones en la terna de candidats", però no va voler revelar la identitat de cap d’ells durant una entrevista a La Sexta. "Tenim encara tres mesos per endavant i no hi ha cap pressa per nomenar al successor o successora", va afegir.

Com és habitual, en els últims mesos s’han anat dient diversos noms per dirigir el banc central espanyol. Els que més sonen en les últimes setmanes són els de Fernando Restoy (exsubgobernador i exvicepresident de la Comissió Nacional del Mercat de Valors, actual president de l’Institut d’Estabilitat Financera del Banc de Pagaments Internacionals de Basilea, i amb bones relacions amb el PSOE) i Ángel Ubide (cap d’anàlisi econòmica per a renda fixa global i macro del fons d’inversió alternativa –hedge fund– nord-americà Citadel i membre del grup d’experts que va reunir Pedro Sánchez per a les eleccions del 2016).

No són els únics. També han sonat dos exsecretaris d’Estat d’Economia en els Governs de Rodríguez Zapatero: José Manuel Campa (exdirectiu del Santander i actual president de l’Autoritat Bancària Europea) i David Vegara (actual conseller executiu del Banc Sabadell). Quant a les dones, ha aparegut repetides vegades el nom de Montserrat Martínez, a qui algunes veus veuen més com a possible nova subgovernadora. Actualment és vicepresidenta de la CNMV i va ser cap de gabinet de Restoy tant en la CNMV com al Banc d’Espanya, així com directiva de CaixaBank i empleada del BBVA.

Tornada d’empreses a Catalunya

D’altra banda, Carlos Cuerpo, es va mostrar confiat que les empreses que van portar les seves seus de Catalunya a altres autonomies pel procés independentista del 2017 les tornin a la seva comunitat d’origen gràcies a l’agenda catalana del Govern. "La certesa cap endavant i l’aposta pel procés de convivència és el que farà que aquest procés de tornada sigui un procés natural", va afirmar durant la seva entrevista a La Sexta.

Notícies relacionades

Cuerpo, així, va descartar que l’Executiu hagi de prendre iniciatives per empènyer les companyies –com CaixaBank, Sabadell o Naturgy– en aquesta direcció. "Aquí la normativa és molt clara quant al lliure establiment de les empreses i jo crec que aquest marc està també en la nostra pròpia legislació domèstica", va contestar a la pregunta de si pensava pressionar legalment les empreses.

"La millora en la convivència en aquests últims anys ha sigut positiva per al creixement i per a l’economia catalana. El 2018, quan parlàvem amb els inversors estrangers i les agències de qualificació internacionals, estaven molt preocupats per la inestabilitat a Catalunya i això ha desaparegut, aquesta incertesa", ha abundat el ministre d’Economia.

Temes:

Govern Espanyol