El preu en origen de l’oli d’oliva cau el 9%, tot i que trigarà a notar-se
El lleuger descens de les cotitzacions des del gener, que no revertirà tot l’increment del 2023, es reflectirà a les botigues passat l’estiu

A poc a poc, gairebé cèntim a cèntim, però de manera sostinguda des del 8 de gener. El preu de l’oli d’oliva fa unes setmanes que registra baixades en els seus preus en origen, és a dir, en els imports a què la indústria el paga als agricultors. Aquest descens en la primera baula de la cadena alimentària és un indicador clar que, d’aquí uns mesos, aquestes mateixes baixades podrien arribar per fi als consumidors. Això sí, els descensos encara són tímids i difícilment revertiran l’increment de gairebé el 70% que va experimentar l’oli d’oliva als supermercats el 2023. La pujada de l’any passat, assegura el sector, ha arribat per quedar-se, però sí que podria moderar-se una mica.
Des de principis d’aquest any i fins aquest dimarts, l’última data en què es van actualitzar les cotitzacions, l’oli verge extra ha experimentat una reducció del 6,4% a la Llotja de Tortosa, un dels mercats de referència per a aquest producte a Espanya. L’oli d’oliva verge (sense l’extra) s’ha reduït un 8% i, des del 15 de gener, el refinat d’oliva ha disminuït un 16%. Finalment, el de sansa, que va arribar al màxim d’aquest any el 12 de febrer, ha baixat des d’aleshores en un 4,5%. En conjunt, els preus dels olis d’oliva s’han abaratit un 8,7% des que va començar aquest any.
"Gràcies a les pluges"
"Tot ha sigut gràcies a les pluges", resumeix Francesc Minguell, director gerent de la Cambra de Comerç de Tortosa, l’organisme del qual depèn la llotja de preus en origen de la capital del Baix Ebre. "El mercat de l’oli, com el d’altres productes agraris, és un mercat que es basa en prediccions a futur, això vol dir que els preus es fixen en funció de la collita que hi pugui haver en els pròxims mesos", detalla Minguell. Amb les pluges de les últimes setmanes, especialment amb les precipitacions caigudes a Andalusia, que és la principal productora d’oli d’Espanya (i d’Europa), "la previsió és que la pròxima campanya serà molt més abundant que les dues anteriors", remarca.
Minguell assenyala una segona causa: "Els preus ja eren últimament tan alts que amb prou feines es tancaven operacions, perquè la indústria i els distribuïdors optaven per olis alternatius". I això, afegeix, "que a Tortosa hem estat aguantant les cotitzacions tot el que hem pogut, perquè els productors no resultessin tan afectats". La previsió de la llotja era que l’oli verge extra arribés, en algun moment, als 11 euros el litre. Aquesta setmana s’ha quedat en 8,70 euros, després d’haver arribat, al 8 de gener, els 9,30 euros, el màxim d’aquest 2024.
¿Quant trigarà a arribar aquesta baixada als consumidors finals? "És de preveure que després de l’estiu, quan comenci una nova collita d’olives, es tornin a revisar els preus", diu el director gerent de la Cambra de Tortosa.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se
- Champions league Dembélé silencia l’Arsenal i acosta el PSG a la final de Múnic
- Apunt ¿S’ho imaginen?
- LA CITA DE MONTJUÏC Final guanyada, final per jugar
- PARTIT 100 AMB EL BARÇA Lamine Yamal: "La por la vaig deixar al parc de Mataró fa temps"