El Banc d’Espanya diu que l’oferta és l’única solució per a l’habitatge

El Banc d’Espanya diu que l’oferta és l’única solució per a l’habitatge

/ DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, va ressaltar ahir que Espanya pateix un "problema d’accessibilitat" a la vivenda i que l’única manera de solucionar-lo és augmentar els immobles disponibles. "Qualsevol mesura que no vagi en la direcció d’incentivar i promoure l’oferta, també des del sector públic, no resoldrà el problema. I a més crec que és molt important prendre-s’ho molt seriosament des de ben aviat, perquè tots sabem els desfasaments que hi ha en la construcció: es pot pretendre, però no s’aconseguirà, tancar la bretxa entre la demanda i l’oferta en un interval molt curt de temps, calen anys", va advertir en una conferència organitzada pel Círculo Ecuestre a Barcelona.

Tot i que no ho va apuntar de forma expressa, el missatge va sonar a una refutació de les polítiques dedicades a limitar les pujades de preus del lloguer, com les contemplades per la recent llei estatal d’habitatge per a les zones tensades, que de moment només Catalunya aplica. L’abril de l’any passat, Hernández de Cos ja va alertar que l’esmentada norma "pot acabar provocant l’efecte contrari al que es pretén".

Informe anual

Notícies relacionades

El governador va reconèixer que el Banc d’Espanya està "preocupat" pel problema de l’habitatge, fins al punt de dedicar-li un capítol en el seu imminent informe anual. Al contrari que en altres moments, no li preocupa el seu impacte en l’estabilitat financera, ja que els bancs estan concedint les hipoteques amb "condicions molt prudents", sinó l’impacte social i econòmic.

Hernández de Cos va avançar que l’informe també inclou una anàlisi sobre l’impacte de les mesures del Govern per retardar l’edat efectiva de jubilació. Va assegurar que "alguna efectivitat" han tingut, però insuficients per cobrir el dèficit futur del sistema que suposa la decisió del Congrés de vincular les pensions a la inflació.