Els impostos del rebut de la llum pugen en plena caiguda dels preus

Després de l’alça de l’IVA fins al 21%, el tribut especial sobre l’electricitat i el de la producció de la llum creixen aquest mes i ho faran també al juliol

L’enfonsament de preus d’ahir es va produir per l’altíssima producció eòlica i hidroelèctrica

Els impostos del rebut de la llum pugen en plena caiguda dels preus

DAVID PAGE

3
Es llegeix en minuts
David Page

Després dels rècords històrics de pujada de la llum durant la crisi energètica, ara els preus de l’electricitat es desplomen i fan història per acumular desenes d’hores a preu de zero i per haver registrat aquest dilluns per primera vegada preus negatius. Però el ral·li a la baixa del mercat de l’electricitat veurà diluït el seu impacte en el rebut de llum de milions de llars per coincidir amb la pujada dels impostos específics que es carreguen a la factura elèctrica.

El Govern va reduir al mínim tots els gravàmens que es carreguen a la factura de llum durant la crisi energètica per pal·liar l’efecte sobre les famílies i les empreses de l’alça dels preus, però va aprovar a finals de l’any passat anar recuperant els nivells normals dels impostos de manera progressiva durant aquest exercici. I ara a l’abril toca una nova pujada d’alguns dels tributs elèctrics.

L’IVA que es carrega en el rebut de llum va passar del 10% al 21% a principis de març precisament per la caiguda dels preus (si el preu mitjà del mercat elèctric queia per sota dels 45 euros per megawatt hora la pujada de l’IVA era automàtica). I des de l’1 d’abril també s’aplicarà una nova pujada de l’impost especial sobre l’electricitat (IEE) i de l’impost sobre el valor de la producció de l’energia elèctrica (IVPEE), després de pujar ja al gener i a l’espera de fer-ho de nou el juliol que ve.

El camí de pujades aprovat pel Govern va establir que l’IEE va passar del 0,5% al 2,5% durant el primer trimestre d’aquest any i ara puja fins al 3,8% fins al juliol, quan recuperarà el gravamen del 5,1% habitual. En el cas de l’IVPEE, es va aixecar la suspensió el gener per començar a aplicar un tipus del 3,5%, a l’abril puja fins al 5,25% i tornarà al seu nivell previ a la crisi del 7% al juliol.

La segona ronda de pujades d’impostos de la llum coincideix amb la caiguda de la cotització del mercat majorista de l’electricitat, en el qual companyies energètiques i traders compren i venen la llum que es consumirà l’endemà. L’últim any, s’ha estat disparant el nombre d’ocasions en què el preu de l’electricitat es queda en zero euros, però aquest dilluns el mercat diari va registrar preus negatius per primera vegada en la seva història.

El mercat majorista de l’electricitat, també conegut com a pool, marca preus diferents per a cada hora del dia i en els preus d’aquest dilluns van registrar tres hores per sota de zero euros, amb un preu d’electricitat que serà de -0,01 euros per megawatt hora (MW h), segons els registres provisionals de l’Operador del Mercat Ibèric de l’Energia (OMIE) i de Red Eléctrica de España (REE). Els preus negatius són relativament habituals en altres mercats europeus, però mai s’havien registrat fins ara en el mercat espanyol.

L’enfonsament de preus es produeix per l’altíssima producció d’energies renovables, singularment eòlica i hidroelèctrica, en ple temporal de vent i pluja i per la baixa demanda d’electricitat dilluns de Pasqua, que és festiu en moltes comunitats autònomes. A més de les tres hores amb un preu d’un cèntim negatiu, el mercat també registrarà demà 10 hores més a preu zero.

Notícies relacionades

Pujada de l’IVA del gas

L’aixecament de les rebaixes fiscals extraordinàries també afecta des d’aquest dilluns la factura del gas natural. L’IVA que s’aplica en el rebut del gas també passa des d’aquest 1 d’abril del 10% al 21%. Una alça de l’impost indirecte que afecta tots els clients de manera general, però que tindrà un impacte total en els clients amb una tarifa del mercat lliure de gas mentre que els usuaris amb tarifa regulada (TUR) veuran l’efecte diluït per la rebaixa que s’aplica a part de la seva factura de manera simultània des d’aquest dilluns. La pujada de l’IVA al 21% en el gas natural que entra ara en vigor a partir d’aquest mes d’abril suposarà un encariment mitjà de la factura de 4,12 euros al mes en el mercat lliure (fins a una despesa mitjana de 45,54 euros mensuals). No obstant, l’alça de l’IVA es veu mitigada en el cas dels clients amb tarifa regulada de gas. Des de l’1 d’abril i fins a final de juny la tarifa d’últim recurs (TUR) de gas natural individual baixa un 3,05% de mitjana amb relació al preu del trimestre anterior, segons la revisió que fa cada tres mesos el Govern.

Temes:

Govern Espanyol