El sector català del refresc, el que més aporta al global d’Espanya
Les empreses d’aquest àmbit van generar 1.270 milions de VAB, una mica més que Andalusia, que té més centres productius
(FILES) This file photo taken on July 9, 2015 shows bottles of Pepsi displayed in a cooler at a convenience store in San Francisco, California. /
Un sector que es troba "molt en el punt de mira" i que se sent "injustament demonitzat" ha decidit que és el moment de replicar activament aquest imaginari col·lectiu. La indústria de les begudes refrescants aporta tota sola gairebé un 1% del VAB (valor afegit brut, un indicador que es fa servir per mesurar el valor econòmic de la producció d’un país o sector, abans de descomptar-ne el pagament d’impostos), dona feina a 176.000 persones, té gairebé un 15% dels seus centres d’activitat repartits en zones rurals i va gairebé sempre per davant en termes d’implantació de les normatives espanyoles o europees. Així ho defensa, almenys, Pilar Puértolas, que és vicepresidenta d’ANFABRA (Associació de Begudes Refrescants) i directora general de Sanmy, l’empresa més longeva del país en aquest àmbit.
La directiva, amfitriona d’una trobada del sector que va acabar sent un al·legat a favor d’aquesta indústria, explica a EL PERIÓDICO que no són només envasadors, "sinó que també hi ha ubicades grans empreses fabricants de llaunes com Ball, a la Selva del Camp (Baix Camp) o Retail Iberia, que fa les preformes, a Girona", contextualitza Puértolas.
Notícies relacionades"Una altra de les coses molt originàries de Catalunya és que tenim les grans empreses d’aromes de refrescos (Dallant, Cosmos, Lucta...), però, sobretot, el gran impacte de les begudes refrescants a Catalunya es troba en la distribució, perquè el 60% dels refrescos que es produeixen a Espanya estan destinats al canal Horeca [Hotels, restaurants i cafeteries] i aquí tenim els grans grups: Disbesa, Grupo Serhs, Grup Costa Brava", remata una empresària que no s’oblida, per descomptat, de la planta de Coca-Cola Europacific Partners a Martorelles (Vallès Oriental) o del hub mundial de PepsiCo a Barcelona.
Això, convertit en números, es tradueix en 1.270 milions d’euros de VAB, una xifra que fins i tot supera els 1.190 milions que s’atribueixen a Andalusia, l’autonomia líder quant a centres productius. Aquesta comunitat suma 23 centres d’activitat entre infraestructures logístiques, espais administratius i cinc fàbriques. Catalunya es queda en els 17, amb només dues plantes, però la seva generació econòmica és gairebé 100 milions d’euros superior.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apunt ¿Ocupats o imbècils?
-
Ofert per
- Ariadna Gil: "La mirada a una dona que abandona la seva família és diferent que si ho fa un home"
- Reestructuració bancària Espanya pagarà demà 4.575 milions del rescat europeu a la banca del 2012
- Sánchez demana renunciar a fons de la UE per reconstruir València