La crisi climàtica forçarà canvis en la indústria agroalimentària

Els experts demanen coordinació i lleis basades en el rigor científic i no en modes

La crisi climàtica forçarà canvis  en la indústria agroalimentària

maría jesús ibáñeZ sara ledo

2
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +
Sara Ledo

El sector agroalimentari espanyol, que ha donat mostres de la seva fortalesa en la recent fira Alimentaria i que pot presumir de ser el gran motor exportador del país, té, però, diversos reptes per aconseguir. Un d’aquests, el canvi climàtic, que posa en entredit collites i recursos com l’aigua. L’altre, la sobirania alimentària, que hauria d’assegurar un proveïment assequible de productes bàsics a tota la població. I un tercer encara, unes lleis que massa vegades es redacten "atenent les modes, quan el que les hauria de guiar és una base científica solvent", segons Fernando Moraleda, director de l’Oficina Alimentària de la consultora Llorente y Cuenca (LLYC).

"El veganisme o l’animalisme influeixen més ara en la dieta dels joves que la mateixa ciència", va assenyalar Moraleda en una de les jornades tècniques de la fira. L’expert va incloure, entre els desafiaments del sector, dos àmbits més: la lluita contra la desinformació i la necessitat d’incidir en l’educació.

Davant un panorama en què "els registres de les últimes sis dècades a Espanya sumen un valor acumulat un 16% per sota del normal", va constatar Moraleda, ja no es pot dir que l’escassetat de pluges és un fet conjuntural. "No podem conviure amb una sequera que és ja sistèmica sense modificar les estructures existents, i aquesta és una assignatura pendent que exigeix altura política a tots", va sentenciar el consultor. Ha sigut útil en aquest sentit, va continuar dient Moraleda, "el PERTE agroalimentari, que ha ajudat el sector a centrar-se en programes de sostenibilitat i innovació, però aquesta orientació no hauria d’abandonar-se sinó, en tot cas, veure’s reforçada amb nous programes que ampliïn la demanda de la indústria alimentària", va reclamar.

Noves ajudes aquest semestre

De fet, el Govern espanyol ja ha anunciat que hi haurà una segona convocatòria d’aquest PERTE, després de l’èxit de la primera, que va adjudicar 163 milions en subvencions i més de 20 milions d’euros en préstecs. La intenció del Ministeri d’Indústria és que aquesta segona línia d’ajudes "compti amb un total de 40 milions d’euros en subvencions i 10 milions en préstecs i que la convocatòria pugui sortir al llarg del primer semestre d’aquest 2024", va afirmar el ministre Jordi Hereu en una compareixença parlamentària.

"En els últims anys, tot el sector, des del camp fins a la distribució, ha treballat en la incorporació de tecnologies per a l’ús més eficient de l’aigua, per reduir fertilitzants i plàstics i per dependre menys dels combustibles fòssils", va ratificar Sara Bover, responsable de l’àrea d’Indústries Alimentàries de l’IRTA. També s’ha rebaixat l’impacte amb tècniques de reaprofitament de residus, d’avaluació de rebutjos ramaders i d’utilització d’aigua regenerada, va afegir Bover.

Notícies relacionades

"En els pròxims anys hi haurà un intens debat sobre quines estructures hem de modificar quant a les quotes de producció dels aliments, els mercats d’importació, la dimensió i concentració de les empreses alimentàries europees o la regulació ambiental", va pronosticar el director de l’Oficina Alimentària de LLYC.

La conclusió d’aquest expert és que "com planteja la mateixa llei de la cadena alimentària, aquí no pot ser que un sector s’enriqueixi a costa dels altres, sinó que cal avançar de manera col·laborativa, mitjançant la cooperació entre tots els estrats", va concloure.