L’euríbor puja al març al 3,72% a l’espera d’una baixada de tipus

La quota mensual d’una hipoteca mitjana que tingui com a referència la dada del març passarà de 810 euros a 815

L’euríbor puja al març al 3,72% a l’espera d’una baixada de tipus
1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’euríbor, la principal referència dels que tenen una hipoteca d’interès variable, continuarà augmentant, tot i que cada vegada en menor mesura, les quotes mensuals després de tancar un lleuger ascens al març. La mitjana mensual provisional, 3,720%, se situa per sobre de la del mes passat (3,671%) i de la de fa un any (3,647%) i en la cota més alta des del novembre.

El mercat, en què l’euríbor diari a un any es va situar ahir en el 3,684%, espera els pròxims moviments del Banc Central Europeu (BCE). La seva presidenta, Christine Lagarde, va insinuar que al juny podria començar a baixar el preu del diner. I, més concret, el governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, va considerar en una entrevista amb EL PERIÓDICO que seria «el normal» que aquesta decisió s’apliqués a partir de juny.

La variable de la inflació

La inflació, la variable que va provocar l’escalada abrupta dels tipus d’interès des de juliol del 2022, està més controlada. Però al març ha tornat a pujar fins al 3,2%, davant el 2,8% del febrer, segons l’índex de preus de consum (IPC) avançat publicat ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Als països de l’euro va ser del 2,6% al febrer davant el 2,8% del gener.

Notícies relacionades

L’euríbor va baixar de forma notable entre el novembre i el gener davant l’expectativa del mercat que el BCE avancés la retallada dels tipus d’interès oficials, a causa del fort debilitament de l’economia de la zona euro, que tenia un nivell de reducció de la inflació més ràpid del que s’esperava. No obstant això, l’autoritat monetària sembla haver convençut els inversors que l’inici del cicle d’abaratiment dels diners és més probable que passi a l’estiu que no a la primavera.

Malgrat l’alça de l’euríbor, les quotes amb revisió anual continuaran moderant-se. En una hipoteca mitjana de 140.451 euros a 24 anys amb un tipus d’euríbor més l’1% que tingui com referència la dada de març, la quota passarà de 810,01 euros a 815,83, és a dir, 5,82 euros més al mes i 69,846 euros més a l’any. Per a un crèdit de 300.000 euros amb les mateixes característiques, l’augment serà de 1.730,16 a 1.742,59 euros, cosa que suposa 12,43 euros més al mes i 149,16 euros més a l’any.