Conflicte laboral. Dues protestes encavalcades

Vaga massiva dels empleats bancaris

Vaga massiva dels empleats bancaris
1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La banca va viure ahir una jornada massiva de vaga, amb els empleats de les entitats bancàries i una de les seves principals consultores DXC, que porta el manteniment dels aplicadors de CaixaBank i Banc Sabadell, en peu de guerra. Els sindicats xifren en més del 70% el seguiment de les protestes i alerten que aquestes podrien tenir incidència en els serveis de banca telemàtica o retirada d’efectiu en caixers. Després d’un 2023 en què les entitats financeres han registrat, majoritàriament, beneficis rècord, els treballadors del sector reclamen que l’actual moment de bonança es plasmi també en les seves nòmines. Segons CCOO, UGT i FINE, les centrals convocants, unes 80.000 persones –l’equivalent al 75,8% de les plantilles– estan secundant la vaga.

Notícies relacionades

Les protestes dels empleats de banca s’afegeixen als d’una de les seves principals consultores, DXC. Els informàtics d’aquesta corporació van enfilar ahir el seu segon dia de vaga després d’aconseguir un seguiment del 70% durant el seu primer dia d’aturades, segons van quantificar des dels sindicats.

La vaga a DXC, amb una plantilla de 7.500 empleats, és una qüestió de salaris i els acostaments entre la direcció i els sindicats de moment han sigut infructuosos. Les centrals amb representació en la companyia xifren que el personal ha perdut un 17% de poder de compra des que va esclatar la covid. Per forçar l’empresa a negociar increments que pal·liïn aquesta pèrdua de poder de compra, les centrals tenen convocades més jornades de vaga. Tret d’acord que les desactivi, hi ha aturades convocades a DXC els dies 29 i 30 d’abril i 3, 4 i 5 de juny. n