Evolució en els mercats

L’alta cotització de l’or augmenta la inversió i la venda com a valor refugi

El metall preciós manté força aquest any com a actiu alternatiu davant la perspectiva de baixada de tipus 

El preu està en nivells rècord de 20 anys

L’alta cotització de l’or augmenta  la inversió i la venda com a valor refugi

Eduardo López Alonso

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Diuen els experts que el mes de març és històricament dolent per a la cotització internacional de l’or. Però el cert és que el preu del metall groc es manté alt, en nivells de rècord dels últims 20 anys, i els experts apunten que la seva cotització pot ser més elevada encara en els pròxims mesos en el moment en què els tipus d’interès comencin a baixar. Els preus tendeixen a mantenir-se per sobre dels 64.000 euros el quilogram (21 de març) davant els poc més de 60.000 euros de principis de gener (o uns 36.000 el 2019). En qualsevol cas, fa uns anys cap analista era capaç d’avançar l’evolució que ha tingut l’or, ja que no hi ha correlacions clares que permetin eliminar incerteses i assegurar rendibilitats.

Estratègia conservadora

El focus del mercat està posat en quan es produirà la primera retallada en els tipus d’interès a escala internacional. Els experts apunten que l’or tendeix a revaloritzar-se en les setmanes següents al canvi de rumb dels bancs centrals quan giren d’una política monetària contractiva a una política monetària expansiva. Els assessors d’inversió aconsellen l’or com a complement a una estratègia d’inversió conservadora. En els últims 20 anys, el preu de l’or s’ha incrementat una mitjana del 8% cada any. És, a més a més, valor refugi en moments d’inestabilitat financera, d’aquestes que abunden especialment en molts països del món, per la qual cosa el seu caràcter de valor refugi es manté.

Un indicador de proximitat que indica la solidesa del mercat de l’or és el nivell de compravendes. Per exemple, la firma Cash Converters calcula que l’alça del preu de l’or a les seves botigues a Espanya ha sigut del 6% i que això ha tingut influència en l’auge de les compravendes. La compra en grams es va incrementar el 33% al febrer en aquesta cadena respecte al gener. Cash Converters va fondre el 2023 un total de 278,42 quilograms d’or. La firma calcula que hi ha una demanda activa d’1,1 milions de recerques mensuals en la categoria de producte joieria. En el seu cas, les peces més demanades quant a joies de segona mà són anells i collars. Les compres de peces de joieria de segona mà a Cash Converters van créixer un 29% respecte al 2022, mostra de l’interès inversor en aquest tipus de productes.

Relació inversa

Notícies relacionades

L’aposta inversora per l’or defensa que la situació actual és propícia per a les revaloritzacions per una habitual relació inversa entre els tipus d’interès i l’or. Quan els tipus d’interès baixen, l’or puja a causa de l’increment del seu atractiu com a actiu refugi. Els inversors i els bancs donen actualment per descomptat que els tipus d’interès començaran a baixar a partir del mes de juny. Si es mantenen les tensions geopolítiques a l’est d’Europa o al Pròxim Orient, el preu de l’or serà alt.

Un altre element que anima a pensar en la solidesa de la cotització és la demanda de l’Índia, un dels principals compradors d’or. Continua sent elevada i l’economia del país és forta. La demanda a la Xina, principal importador d’or a escala mundial, també ha sigut millor de l’esperat en les últimes setmanes.

Temes:

Focus