El sector financer

Goirigolzarri reclama afrontar les reformes pendents «des de fa dècades»

El president de CaixaBank demana un procés de consolidació dels comptes públics

Goirigolzarri reclama afrontar les reformes pendents «des de fa dècades»

Juanma Vázquez

2
Es llegeix en minuts
Juanma Vázquez

Malgrat haver viscut un 2023 en el qual l’economia espanyola –i també la valenciana– es va comportar «millor del que s’esperava fins a créixer un 2,5%, el president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, va cridar ahir al matí a «posar el focus» en les reformes de «calat» que «des de fa dècades» estan pendents de fer a Espanya. «Es fa necessari portar a terme un procés de consolidació dels nostres comptes públics creïble, sostenible i amb vocació de ser complert», que serveixi per «reduir l’endeutament, que és un risc per a la nostra economia», va assenyalar com a punts clau el banquer. Elements que, no obstant, no van ser els únics horitzons que va perfilar com a necessaris a tractar.

No en va, durant el seu discurs en la junta general d’accionistes celebrada ahir al Palau de Congressos de València –en què va estar acompanyat pel conseller delegat de l’entitat, Gonzalo Gortázar–, Goirigolzarri va destacar que la productivitat «és el principal punt feble de la nostra economia», un element que ha tingut un «creixement molt breu» en comparació amb altres territoris europeus. Per això, va assenyalar que la «millora de la productivitat requereix polítiques d’oferta» i unes reformes que s’han de fer «amb ampli consens», una cosa que considera que amb l’aritmètica parlamentària actual «no sembla que s’hagi de donar a curt termini», va emfatitzar Goirigolzarri.

Millora de l’economia

Així mateix, el president de CaixaBank va preveure que la millora de l’economia espanyola –que segons les seves estimacions es quedarà aquest any en l’1,9%– anirà «de menys a més» gràcies a factors com la progressiva contenció inflacionària i, després d’un 2023 de pujades, les baixades en els tipus d’interès. Això sí, va descartar –també segons les seves estimacions– que abans del 2026 s’arribi al nostre país a l’objectiu del 2% d’inflació exigida pels bancs centrals.

Notícies relacionades

Més enllà de previsions econòmiques, Goirigolzarri va recordar també en el seu discurs els «canvis en les polítiques d’Estat que miren cap al proteccionisme» que s’estan donant en molts països del món –unes decisions que tenen «implicacions molt profundes»–, així com la vigència de conflictes com el d’Ucraïna o el de l’Orient Mitjà o el fet que el 2024 «el 50% de la població mundial està cridada a les urnes», amb les eleccions europees a l’estiu i les nord-americanes al novembre com a principals cites.

Les valoracions del president de l’entitat es produeixen després d’aprovar els comptes de l’any passat, exercici en què CaixaBank va tancar amb un benefici de 4.816 milions d’euros, un 53,9% més que el 2022, impulsat per l’alça dels tipus d’interès. Això sí, al contrari que en els casos del Santander, el BBVA i el Sabadell, el banc no va superar el resultat del màxim històric de 5.226 milions que va obtenir el 2021 gràcies als beneficis extraordinaris que li va aportar el fet d’absorbir Bankia a un preu inferior al seu valor comptable.

Temes:

BBVA Focus