Botín defensa els beneficis de les empreses per la seva contribució social

La presidenta del Santander anuncia 6.000 milions d’euros per als accionistes

Botín defensa  els beneficis de les empreses per la seva contribució social

PablO Allendesalazar

2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

La presidenta del Santander, Ana Botín, va tornar a plantar cara ahir a les crítiques polítiques i socials per l’increment dels resultats bancaris dels últims dos anys afavorit per la pujada dels tipus oficials: «És bo que les empreses tinguin benefici, no hi ha conflicte entre obtenir beneficis i contribuir a una societat més justa i inclusiva. Al contrari. Són els beneficis empresarials els que permeten més inversió, creixement i ocupació, cosa que al seu torn permet finançar els serveis públics». Així ho va defensar davant la junta d’accionistes del banc, en la qual va anunciar que l’entitat remunerarà aquest any els accionistes amb més de 6.000 milions d’euros, almenys un 9% més que els 5.538 milions repartits amb càrrec als resultats rècord del 2023.

‘Impost’ a la banca

La banquera, així, va destacar que el grup va pagar gairebé 10.000 milions en diversos impostos i en el conjunt dels països on opera l’any passat, «gairebé el doble» dels 5.500 milions d’euros destinats als accionistes. «La millor manera de recaptar més és que les empreses tinguin benefici, que permetin augmentar la inversió i generar més ocupació», va insistir, abans de defensar que la «banca és un actor fonamental en aquest procés, canalitzant l’estalvi a inversió». Un missatge al PSOE i Sumar, que tenen al programa de Govern fer permanent l’impost a la banca, que va costar al grup 223 milions l’any passat i 335 milions més en el present: «Els bancs ja paguem molts impostos».

La presidenta del Santander no és tan aficionada com el seu antecessor i pare, Emilio Botín, a aprofitar els seus discursos davant la junta per llançar missatges polítics, però tampoc els evita del tot. Així, també va advertir que «per accelerar el creixement es requereix més inversió i també uns comptes públics més equilibrats». Així mateix, va apuntar que l’economia espanyola continuarà creixent per sobre de la mitjana europea aquest any, però va afegir que l’execució dels fons europeus ajudaria a augmentar la inversió i el creixement. A més, va reclamar a la nova Comissió Europea que sorgeixi després de les pròximes eleccions comunitàries que abordi les «reformes necessàries per recuperar el pes d’Europa en l’economia mundial», ja que està perdent posicions relatives davant els Estats Units i la Xina.

Notícies relacionades

Els més de 6.000 milions per als accionistes anunciats per Botín (meitat en dividend en efectiu, meitat en recompra d’accions) impliquen que el banc preveu guanyar aquest exercici més de 12.000 milions d’euros, després d’obtenir 11.076 milions el passat, el màxim des de la seva fundació el 1857. «Tinc gran confiança a tancar un 2024 bastant millor que el 2023, que ja va ser un gran any», va confirmar Botín.

Així, va avançar que el grup va guanyar més de dos milions de clients en el primer trimestre i va incrementar un 9% els seus ingressos amb els costos plans, amb la qual cosa la seva eficiència va millorar al 42,7%.