Iberdrola invertirà 36.000 milions en dos anys, el 60% en xarxa elèctrica

La companyia centrarà els seus projectes als EUA, el Regne Unit i el Brasil, i justifica destinar menys a Espanya pel marc regulatori

Iberdrola invertirà 36.000 milions en dos anys, el 60% en xarxa elèctrica
1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Iberdrola preveu invertir 36.000 milions d’euros entre 2024 i 2026 amb el focus en les xarxes elèctriques i una inversió "selectiva" en renovables, amb un pes important de l’eòlica marina i un paper creixent de l’emmagatzematge, segons va avançar ahir la primera elèctrica espanyola en l’actualització del seu pla estratègic. L’epicentre d’aquesta expansió no serà el seu mercat d’origen, Espanya, al qual amb prou feines destina el 15% dels diners, uns 5.400 milions d’euros, sinó els Estats Units i el Regne Unit, amb el 35% i el 24%, respectivament.

Notícies relacionades

La construcció i actualització de xarxes concentrarà el 60% de tota la inversió d’Iberdrola els pròxims dos anys, uns 21.500 milions d’euros repartits entre els EUA (44%), el Regne Unit (25%), el Brasil (21%) i Espanya (10%). L’elèctrica s’assegura, així, una rendibilitat poc exposada al risc, ja que el 85% d’aquestes inversions es dirigeixen a mercats que compten amb un marc retributiu tancat. No és el cas d’Espanya, on l’elèctrica justifica la seva "infrainversió" –2.200 milions– per les "restriccions regulatòries" del marc regulatori actual (vigent fins al 2025) amb un límit anual i una retribució "molt inferior a la resta de països", segons el president, Ignacio Sánchez Galán.

Tant Sánchez Galán, com el conseller delegat, Armando Martínez, es van mostrar confiats en les "negociacions" amb el regulador perquè en el període que comença el 2026 el retorn pugi del 5,6% actual al 7%, més a prop a la forquilla d’entre el 7,5% i el 9% dels Estats Units i el Regne Unit.