Sánchez avança que el 2023 va tancar amb un dèficit del 3,7%, per sota de l’objectiu

El president confirma que el segon semestre el Govern presentarà el projecte de Pressupostos del 2025

Sánchez avança que el 2023 va tancar amb un dèficit del 3,7%, per sota de l’objectiu

Rosa María Sánchez

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

L’exercici 2023 va tancar amb un dèficit públic del conjunt de les Administracions equivalent al 3,7% del PIB, dues dècimes per sota de l’objectiu previst per l’Executiu, del 3,9%. Així ho va avançar ahir el president del Govern, Pedro Sánchez, durant la sessió de control del Congrés en la seva resposta al líder de l’oposició, Alberto Núñez Feijóo, que li havia preguntat sobre la decisió de l’Executiu de no presentar un projecte de Pressupostos de l’Estat per al 2024.

La vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, preveu presentar avui les dades completes sobre l’execució pressupostària del conjunt de les Administracions públiques, però ahir el president del Govern va avançar la dada que l’exercici 2023 va tancar amb un dèficit públic del 3,7%, un punt menys que el que es va anotar el 2022 (4,7% del PIB).

A més, la dada de dèficit del 2023 anticipada per Sánchez suposa una correcció de 6,4 punts percentuals respecte a l’anotada el 2020 (10,1% del PIB), l’any de la pandèmia. El volum més gran de PIB aconseguit el 2023 ha ajudat, en part, a obtenir una taxa de dèficit inferior a la prevista inicialment.

Fins al setembre (última dada disponible), el conjunt de les Administracions públiques (Estat, autonomies, corporacions locals i Seguretat Social) havien acumulat un dèficit de l’1,74% del PIB. En particular, les dades d’ingressos de l’Estat van créixer el 4,8% fins al novembre (última dada per a l’Administració central) en termes de caixa.

Objectiu del 3% per al 2024

Per al 2024, el Govern s’ha marcat un objectiu de dèficit del 3% del PIB. És una meta que permetria a Espanya esquivar el procediment de dèficit excessiu de les regles fiscals europees. En principi, l’absència d’uns nous Pressupostos per al 2024 –que havien d’incloure un sostre de despesa més elevat– i la consegüent pròrroga dels del 2023 ha d’afavorir el compliment de l’objectiu de dèficit del 3% del PIB aquest exercici.

Montero va assenyalar que la intenció del Govern era presentar els comptes del 2024, però va admetre que l’avanç electoral català "ha alterat el tauler polític" i així va justificar la pròrroga dels comptes del 2023. Amb tot, la vicepresidenta va defensar que la pròrroga dels comptes del 2023 permeten tornar a destinar aquest any un 30% més de recursos per a sanitat, un 62% més en educació i un 68% més en beques, entre altres partides.

Notícies relacionades

El president Sánchez va confirmar ahir que el Govern ja està treballant en un projecte de Pressupostos per al 2025, que es presentarà el segon semestre. "Presentarem aviat els Pressupostos del 2025", va ratificar després la vicepresidenta primera María Jesús Montero.

Els comptes del 2025 seran els primers que els estats membre de la Unió Europea hauran de confeccionar dins del marc de les noves regles fiscals que el Parlament Europeu es disposa a aprovar a l’abril de manera definitiva. Tots els països hauran de presentar el corresponent pla fiscal estructural 2025-2028 a la Comissió Europea abans del 20 de setembre.

Temes:

Govern