Menjar malament genera 9,2 bilions de cost mundial a l’any
Un estudi presentat a Alimentaria calcula l’impacte econòmic de les actuals polítiques alimentàries en termes de salut pública i medi ambient
Produir els aliments que menja diàriament la població mundial genera uns costos ocults per a la salut i per al medi ambient que els experts xifren en més de 10 bilions de dòlars (entorn de 9,2 bilions d’euros) a l’any, una despesa que es produeix "perquè s’apliquen polítiques alimentàries ineficients i fragmentades", asseguren els economistes i científics participants en un estudi elaborat per la Food System Economics Comission. Aquesta organització independent estudia des de fa uns anys com transformar la nostra manera de menjar perquè el 2050 es puguin alimentar els 9.800 milions de persones que hi haurà aleshores al planeta.
Amb aquests especialistes treballa el professor Walter Willet, investigador a la Facultat de Salut Pública TH Chan de la Universitat de Harvard, que ahir va intervenir al Congrés Internacional sobre la Dieta Mediterrània, celebrat en el marc de la fira Alimentaria de Barcelona. Tot i que l’enfocament de la seva xerrada va ser sobretot sanitari –va parlar molt dels efectes de la dieta sobre la diabetis, el colesterol i el risc de tenir un infart–, Willet va ser taxatiu a l’hora de posar dades a l’impacte econòmic que té portar una alimentació adequada, amb una quantitat equilibrada de carn vermella i una dosi diària de lactis, a més de verdures, fruites, llegums, peix i fruita seca.
"Una dieta correcta permet, per exemple, reduir en un 29% l’emissió de gasos amb efecte hivernacle i ajuda a estalviar un 13% en aigua de reg, perquè s’evita el malbaratament de recursos des del principi de la cadena alimentària", va remarcar. La disminució en l’ús de fertilitzants és del 21% i en l’ús de la terra, del 51%, va afegir. El cas és que el sistema actual, que inclou la producció i distribució d’aliments a una població en creixement, té uns costos ocults, inclosos els causats per la malnutrició i la desnutrició, la pèrdua de productivitat i el dany ambiental, que s’estimen en l’equivalent al 10% del PIB mundial anual.
Dieta de salut planetària
Willet va ser un dels impulsors de la dieta EAT-Lancet o dieta de salut planetària, una iniciativa sorgida al voltant de la revista científica The Lancet, que va instar experts en economia del canvi climàtic, salut, nutrició, agricultura i recursos naturals a elaborar una pauta alimentària base a partir de la qual es podrien adaptar les cuines de diferents cultures i tradicions, no només la mediterrània.
Aquesta pauta, basada en una dieta estàndard de 2.500 calories diàries per als adults, es va publicar el 2019, però ara serà revisada, va explicar el professor de Harvard, "per corregir algunes qüestions com les derivades de la pandèmia de la covid, que va posar sobre la taula el risc que sorgeixin noves malalties infeccioses". "També s’intentarà insistir en la urgència d’una gran transformació alimentària mundial, vist que les injustícies i les desigualtats del sistema alimentari han augmentat", va afegir.
Com menjar
El propòsit d’aquesta dieta flexible és proporcionar criteris o guies sobre diferents grups d’aliments que en conjunt constitueixen una dieta òptima per a la salut humana i la sostenibilitat ambiental. "És una dieta que està basada en plantes en la qual els cereals integrals, les fruites, les verdures, les nous i els llegums constitueixen una proporció més gran dels aliments consumits", va remarcar Willet, que també va recordar, no obstant, que "la carn i els lactis són parts importants de la dieta, però en unes proporcions significativament més baixes als altres aliments i, sobretot, en quantitats inferiors a les que es consumeixen actualment als països occidentals".
Per arribar a la pauta recomanada de 2.500 calories que un adult necessita al dia (una quantitat, no obstant, que varia en funció de l’edat, el sexe, els nivells d’activitat i els perfils de salut de cada individu), s’hauria de duplicar el consum actual de fruites, verdures, llegums, fruita seca i cereals integrals i reduir en més del 50% el de sucres afegits i carn vermella (principalment als països més rics).
"El consum excessiu és un desaprofitament d’aliments que té costos tant per a la salut com per al medi ambient", va sentenciar el professor.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Cuina ¿Per què mig Espanya està posant vinagre a la paella per fer ous ferrats?
- Successos Els Mossos desmantellen una narcofruiteria a Mataró i requisen 57 dosis de cocaïna
- Eduardo Mendoza: "Tothom està indignat per alguna cosa, però jo no, vivim formidablement"
- Equipament BCN assumeix 250.000 € per les obres a la Biblioteca García Márquez
- Requeriment de la UE Hisenda té pendent que milers d’autònoms puguin facturar sense IVA
- Cura de la gent gran Catalunya necessitarà 80.000 places i 26.000 professionals més per atendre en 10 anys el repte de la dependència
- El Govern sospesa la mesura ¿Es pot prohibir la compra d’habitatge per especular? ¿Ho pot fer Catalunya? L’estudi en què es basa Illa
- Temperatures estiuenques Espanya continua registrant nits tropicals en plena tardor: Barcelona, Màlaga i València no baixen dels 20 graus ni a finals d’octubre
- ACTUALITAT BLAUGRANA Sanció d’un partit per a Hansi Flick, que no podrà asseure’s a la banqueta del Bernabéu contra el Reial Madrid
- BARÒMETRE SANITARI Més del 60% dels espanyols amb assegurança privada trien la sanitat pública quan es tracta d’una malaltia greu
