El Govern donarà ajudes a les indústries que estalviïn aigua

Torrent anuncia que les companyies que inverteixin per reduir el seu consum en un 15% podran sol·licitar fins a mig milió d’euros

El Govern donarà ajudes a les indústries que estalviïn aigua

Gabriel Ubieto

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les empreses del sector industrial català podran sol·licitar fins a mig milió d’euros si inverteixen per millorar les seves fàbriques. El Govern va anunciar ahir un paquet d’ajudes pressupostat en 23 milions d’euros que, per primera vegada, prioritzarà aquelles companyies que redueixin un 15% el seu consum d’aigua o rebaixin la seva petjada hídrica per sota de la mitjana del sector.

"Necessitem ser més eficients en el consum d’aigua, episodis com el que estem vivint desgraciadament es repetiran en un futur", va declarar el conseller d’Empresa, Roger Torrent, en la roda de premsa per presentar les ajudes. L’Administració catalana finançarà part de les inversions efectuades per les empreses en maquinària, programes informàtics per millorar l’eficiència energètica, la productivitat o la digitalització dels processos, segons recullen les bases de la convocatòria.

La Generalitat activa una nova línia d’ajudes per enfortir el sector industrial, una de les seves prioritats en aquesta legislatura que arriba a la fi. Torrent ha pogut posar en marxa la convocatòria –que va sortir aquest dimarts al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC)– malgrat l’avanç electoral i la pròrroga pressupostària, ja que el programa –amb menys recursos– ja estava contemplat als comptes públics del 2023.

Almenys 300 empreses del sector industrial podran accedir a part d’aquests 23 milions d’euros pressupostats, segons les estimacions de què disposa el Departament d’Empresa i Treball. Rebran un import en funció del que inverteixin: el 20% del que es gastin a renovar les seves fàbriques, amb un màxim de mig milió d’euros. Les inversions mínimes per participar són 100.000 euros en el cas d’una pime o un milió en el cas d’una gran empresa. Aquests diners els ha de posar la companyia de la seva butxaca i després, per multiplicar el seu efecte, la Generalitat li abonarà un 20% del que hagi invertit.

Les empreses interessades tenen temps fins al 18 d’abril per presentar la sol·licitud i la documentació requerida. A partir de llavors la Generalitat analitzarà les candidatures, resoldrà per la via de la concurrència competitiva i avançarà el 100% de les ajudes. Les companyies tenen 18 mesos per executar les seves inversions i un requisit indispensable per rebre les ajudes és que l’empresa receptora no efectuï acomiadaments durant els pròxims tres anys.

Llocs de treball

Notícies relacionades

En l’exercici passat, quan es va destinar la meitat del pressupost d’aquest any, no hi va haver sobredemanda i totes les empreses que van complir els requisits van cobrar, afirma la conselleria. Segons aquests càlculs, la bateria d’ajudes injectada l’any passat va contribuir a crear 1.236 llocs de treball. Aquest programa està incorporat dins l’estratègia industrial del Govern, consensuada amb patronals i sindicats. Es coneix com a Pla Nacional per a la Indústria i agrupa les polítiques públiques enfocades a incrementar el pes del sector industrial dins del PIB català, una vella aspiració dels anteriors executius catalans.

El pla esmentat va néixer amb un marge d’acció minvat, ja que era una estratègia plantejada a quatre anys i va ser creada amb els agents socials el setembre del 2022, cosa que va restringir el seu impacte aquell any. Ara l’avanç electoral condicionarà el marge d’actuació del Govern per al 2024 i queda en l’aire i pendent del resultat del pròxim 12 de maig què passarà amb les actuacions previstes per a l’exercici 2025.