Apunt

Catalunya amb pilot automàtic

Catalunya amb pilot automàtic

AGUSTÍ SALA QUIM BERTOMEU

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un cop més es repeteix a Catalunya un escenari que resulta bastant habitual: una Generalitat sense pressupostos o amb els de l’exercici anterior prorrogats. Igual com en la dècada del procés, del 2010 al 2021, els comptes públics catalans o es prorroguen o s’aproven fora del termini preceptiu, com va passar també amb els del 2023. Només amb els del 2022 es va aconseguir ajustar-se als temps, és a dir, que el projecte s’aprovés abans del 31 de desembre de l’any anterior.

Que la Generalitat funcioni amb el pilot automàtic no impulsa l’economia, tenint en compte que el conjunt del sector públic gestiona al voltant del 19% del producte interior brut (PIB) de l’autonomia. No poden augmentar-se els nivells de despesa de l’exercici precedent, per exemple. I per a tot moviment, especialment les inversions, que ja es van veure molt afectades en el període del procés, cal obtenir i justificar els ingressos corresponents. El resultat és una aturada que només poden pal·liar els fons europeus ja que difícilment l’oposició facilitarà avanços al Govern mitjançant avals al Parlament quan li disputa la cadira al Palau de la Generalitat.

Si l’Administració catalana feia sensació d’avançar de manera lenta, ara això s’agreujarà en un ambient de campanya electoral gairebé permanent, més del que ja ho ha sigut des que Junts va decidir sortir de l’Executiu català.

Notícies relacionades

L’únic positiu (per ser optimistes) és que les eleccions són ja el 12 de maig, però sorgeixi el Govern que sorgeixi de les urnes, el 2024 (probablement l’últim exercici en el qual els comptes podien ser expansius abans que entrin en vigor unes noves regles fiscals més restrictives en la zona euro després d’una etapa laxa per la crisi de la covid i la guerra a Ucraïna) podrà donar-se gairebé per perdut.

El nou Executiu, al final de l’estiu sent optimistes o a la tardor, haurà de dissenyar els comptes per al 2025. I per cert, desconeixem si dels comicis sortirà un resultat que arrenqui el motor o si, per contra, ens veurem abocats a continuar amb el pilot automàtic.

Temes:

Govern