Agustí Sala

Vivenda publica avui els límits al lloguer per a 140 municipis de Catalunya

La Generalitat és l’única Administració que aplicarà la mesura inclosa en la llei estatal

Vivenda publica avui els límits al lloguer per a 140 municipis de Catalunya

Agustí Sala

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ha arribat el dia després de certes demores. El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) publica avui els índexs per limitar el preu dels lloguers, una mesura inclosa en la llei de vivenda que per ara la Generalitat només pretén posar en marxa en 140 municipis, entre ells Barcelona, segons han confirmat fonts ministerials. En aquestes zones viu el 80,6% de la població de Catalunya, ja que comprèn la majoria dels municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona i les capitals de província o de comarca, on viuen 6,2 milions de persones. L’índex es pot consultar a la web del ministeri.

Paral·lelament, es donaran a conèixer les zones "tensades" declarades per l’Executiu català, en les quals s’aplicaran aquests límits, que estan conformats per forquilles amb unes rendes mínimes i altres de màximes, el model del ministeri. Aquesta fórmula és diferent de la que proposava l’Administració catalana, basada en preus fixos de referència.

Tot això s’ha precipitat després que la Conselleria de Territori hagi publicat la resolució que declara les zones tensades i que, entre altres coses, rebaixa de 10 a 5 el nombre d’immobles perquè un propietari sigui considerat gran tenidor, el col·lectiu que estarà obligat a aplicar els índexs en els nous contractes o en immobles que faci més de cinc anys que estan fora del mercat. La qüestió és que la Generalitat considera els 140 municipis en els quals s’aplicaran els límits com una sola unitat, de manera que el titular de cinc o més immobles serà gran tenidor independentment del lloc on estiguin ubicats els seus immobles, encara que estiguin en diferents municipis, sempre que es trobin en zones tensades.

El ministeri afirma que la Generalitat "ha reparat en el seu butlletí oficial la declaració presentada l’agost passat", que era un pas "necessari per declarar els 140 municipis com a zones tensades". El departament que dirigeix Isabel Rodríguez afirma que amb la publicació compleix el mandat de la llei de vivenda i es fan passos endavant per "evitar l’escalada de preus i els moviments especulatius del mercat del lloguer". Les mateixes fonts destaquen que l’índex ha rebut un total de sis al·legacions, "però cap d’elles ha sigut acceptada".

Notícies relacionades

Característiques de l’immoble

L’índex del Ministeri d’Habitatge té en compte les característiques de l’immoble. No és igual si té pàrquing, ascensor o si està reformat. Aquest element determinarà si el preu de lloguer o la venda és especulatiu o no. Queden cobertes les vivendes en zones tensades amb una superfície d’entre 30 i 150 metres quadrats i en queden exclosos els pisos nous o els que han sigut completament rehabilitats en els últims cinc anys. L’índex es revisarà anualment. El ministeri destaca que les seves referències estaran molt per sota dels preus que figuren als portals. I va posar-ne algun exemple, com un habitatge al carrer de València de Barcelona, en ple Eixample, que sortia anunciat fa uns dies en un portal per 1.600 euros al mes, mentre que el sistema dissenyat pel ministeri posa un límit de 984 euros. I un altre al carrer de Madrazo, que en un portal es publicitava per 1.172 euros i que l’índex rebaixa a 847.