Energia

El PSOE volrebaixar la llum amb 1.100 milions no usats en la crisi del gas

El PSOE volrebaixar la llum amb 1.100 milions no usats en la crisi del gas
1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

De rebaixar el gas a evitar una pujada de la llum. El PSOE ha registrat una esmena en el projecte de llei de mesures anticrisi per poder utilitzar fins a 1.100 milions d’euros, que preveien destinar-se a finançar la tarifa barata de gas durant els últims dos anys i que no s’han utilitzat, per costejar la rebaixa de la llum durant el 2024.

El Govern va aprovar l’octubre del 2022 un crèdit extraordinari de 3.000 milions d’euros per finançar la pujada del preu de la tarifa barata de gas natural, la denominada tarifa d’últim recurs o TUR, amb caràcter retroactiu des de l’any anterior. Aquesta va ser una de les mesures estrella de l’Executiu per evitar una pujada desproporcionada del rebut de la calefacció i l’aigua calenta de les llars en plena crisi energètica.

Notícies relacionades

Però una vegada el preu del gas ha tornat a nivells preguerra, sobren al voltant de dos terços d’aquests diners. Fins al setembre del 2023 s’havien gastat 642,2 milions d’euros durant els dos anys previs, segons dades facilitades pel Ministeri per a la Transició Ecològica. I durant aquest 2024 es preveu destinar "una quantia màxima de 300 milions d’euros" per finançar aquesta mesura, així com l’equivalent per a les comunitats de veïns, totes dues prorrogades fins al 30 de juny, segons una altra esmena firmada pel partit del Govern.

Falta conèixer la despesa dels tres últims mesos del 2023, però d’acord amb els preus baixos del gas, es pot dir que la suma del gastat i del que es preveu gastar durant l’any serà al voltant dels 1.000 milions d’euros. Per tant, sobren 2.000 milions, dels quals el PSOE vol reservar fins a 1.100 per "assegurar la sostenibilitat econòmica i financera del sistema elèctric en l’exercici 2024". La resta, tot el romanent que no s’utilitzi, es reintegrarà al Tresor Públic "abans del 30 de juny del 2025", segons una altra esmena incorporada pel partit que dirigeix Pedro Sánchez.

Temes:

Govern PSOE