El cost de la vida

La inflació dels aliments frena en el 5,3% i deixa l’IPC en el 2,8%

L’encariment dels comestibles es va reduir dos punts al febrer i va registrar la taxa més baixa des de gener del 2022, abans de la guerra d’Ucraïna

La inflació dels aliments frena en el 5,3% i deixa l’IPC en el 2,8%
3
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

La moderació dels preus dels aliments i, sobretot, la positiva evolució del cost de l’electricitat van contribuir a fer que la inflació al conjunt d’Espanya baixés al febrer fins al 2,8%, segons l’indicador de l’índex de preus de consum (IPC) publicat ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). És la primera vegada que la taxa interanual cau per sota del 3% en els últims sis mesos. L’INE confirma així, en bona mesura, la dada definitiva de l’IPC avançat pel mateix organisme el 29 de febrer.

La contracció de l’indicador és "especialment significativa per la reducció de la inflació dels aliments, que baixa més de dos punts, fins al 5,3% interanual, la taxa més baixa des de gener del 2022, gràcies també a l’estabilització dels preus l’últim mes", va assenyalar ahir el Ministeri d’Economia, que va destacar que "en aquest important descens ha sigut clau també la baixada del preu de l’electricitat". Els sindicats, per la seva banda, van fer una valoració positiva de les dades, que, segons recorden, "cada vegada s’acosten més als objectius que determina l’autoritat monetària europea", va remarcar CCOO en un comunicat. "Malgrat això, hi continua havent sectors que registren elevats increments de preus, com ara la vivenda i els aliments, que tensionen l’economia de les llars treballadores, especialment les que tenen un nivell d’ingressos més baix", va afegir el sindicat.

La llum i el gas

Molts analistes atribueixen a la reducció de la factura de la llum el significatiu descens global de l’IPC de febrer. L’electricitat va registrar el mes passat una minoració del 5,2% respecte al gener i del 7,7% respecte al segon mes del 2023. També el gas natural es va abaratir en un 1% l’últim mes i acumula ja una reducció de preus del 21% l’últim any. Encara en el sector energètic, pitjor comportament van tenir els combustibles. Tant la gasolina com el gasoil van pujar un 3,6% el mes passat respecte al gener, amb un increment interanual de l’1,3% per a la primera i del 0,6% per al segon.

En el cas del 5,3% d’IPC dels aliments, destaca el ministeri, la taxa és 2,1 punts inferior a la del mes anterior, un descens que va ser capitanejat per la baixada dels preus dels llegums i hortalisses (-6,4%) i la carn, especialment la d’oví (-3,7%), que havien augmentat el febrer del 2023. Les farines, el peix fresc i congelat i la mantega i alguns olis vegetals van ser altres aliments que es van abaratir al febrer .

En l’altre extrem, l’oli d’oliva, exemple paradigmàtic de l’escalada de preus dels últims dos anys, va repuntar al febrer 5,3 punts, després que al desembre i al gener, amb l’arribada al mercat de la nova collita, hagués donat per primera vegada un respir. Acumula una altra vegada un augment interanual del 67%.

Rebaixa a Catalunya

Notícies relacionades

L’IPC es va reduir a Catalunya sis dècimes el febrer passat, fins al 2,7%, segons les dades publicades ahir per l’INE, la taxa de variació més continguda des d’agost del 2023, és a dir, dels últims sis mesos. Com al conjunt d’Espanya, la rebaixa va estar marcada per la moderació dels preus de l’electricitat, un 3,2% menys que el mes anterior, i amb una variació anual d’un -12%, mentre que els aliments van retrocedir un 0,2% respecte al primer mes de l’any i la taxa anual es va situar en el 4,7%.

També el calçat va reduir els seus preus al febrer a Catalunya, amb un descens de 2,3 punts respecte al mes anterior, i el vestit, amb una disminució de l’1,7%. En els dos casos queda clar l’efecte provocat per les rebaixes. En el sentit contrari, l’allotjament, els paquets turístics i els serveis de transport van pujar el 9,2%, el 4,2% i el 2%, respectivament.

Temes:

Benzina CCOO IPC