Pla de Recuperació

Brussel·les dona més termini a Espanya per accedir a 10.000 milions dels fons

La dificultat del Govern per tirar endavant la reforma del subsidi d’atur retarda el desemborsament del quart tram de diners europeus

Brussel·les dona més termini a Espanya per accedir a 10.000 milions dels fons

Rosa María Sánchez

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Brussel·les ha decidit atorgar a Espanya dos mesos més, fins al 20 de maig, per avaluar la sol·licitud del Govern del quart pagament de fons europeus del Mecanisme de Recuperació, que ha de permetre el desemborsament de 10.021 milions d’euros. Així ho va anunciar el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, en una compareixença davant la premsa juntament amb el comissari europeu d’Assumptes Econòmics, Paolo Gentiloni, a Madrid.

Amb aquests dos mesos, el Govern guanya temps per intentar que el Congrés dels Diputats aprovi la reforma del subsidi d’atur, que constitueix un dels compromisos que l’Executiu ha de complir per accedir al quart desemborsament. Ja se n’han rebut tres pagaments, per una suma de 37.300 milions, d’un total de 80.000 milions en transferències assignats a Espanya fins al 2026.

En roda de premsa conjunta, Cuerpo va explicar que la decisió de Govern de no aprovar un nou Pressupost de l’Estat el 2024 no impedirà l’aprofitament dels fons europeus Next Generation previstos per a aquest any. "La pròrroga dels Pressupostos no suposa cap fre ni condició a l’execució del Pla de Recuperació ni al compliment de les fites i objectius", va dir el ministre. Segons va afegir, "els Pressupostos prorrogats tenen prou espai per a l’execució de les inversions i compromisos previstos en el mateix Pla de Recuperació", que inclou la sol·licitud de dos nous trams el 2024 per un total de 25,6 milions en diners a fons perduts i en préstecs.

Dificultats polítiques

El comissari Gentiloni va expressar la seva confiança en la determinació del ministre. "Quant a la decisió sobre els Pressupostos, la Comissió Europea pren nota de la decisió del Govern d’Espanya. No ens competeix debatre sobre aquest punt. Tinc confiança en el fet que el programa continua avançant i no s’interromprà", va declarar.

Notícies relacionades

Quan el Mecanisme de Recuperació de la UE ha arribat al seu equador, des de la Comissió Europea es fa una crida als estats membre per culminar les seves inversions i reformes abans d’agost del 2026. "Tot el que no s’hagi completat en aquesta data seran diners perduts per al país", expliquen fonts diplomàtiques.

El 20 de desembre, el Govern va sol·licitar a la Comissió Europea el quart desemborsament dels fons europeus assignats a Espanya, vinculats al compliment de 61 fites i objectius. Ho va fer un dia després que el Consell de Ministres aprovés una reforma del subsidi d’atur a què tenen dret les persones a l’atur que han esgotat el cobrament de prestacions. L’aprovació d’aquesta reforma era una de les 61 fites i objectius vinculats al quart tram dels fons europeus. Amb tot, el 10 de gener, els diputats de Podem van votar en contra del decret i el Congrés va tombar l’aprovació de la reforma. Des d’aleshores, la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, no ha aconseguit portar al Consell de Ministres una proposta capaç de concitar el suport parlamentari suficient per tirar endavant.

Temes:

Govern