El PSOE i Sumar impulsen un IVA del 0% a l’oli que podria durar 15 dies

Si la llei s’encalla al Senat, la rebaixa fiscal difícilment sortirà abans del 15 de juny

El PSOE i Sumar impulsen un IVA del 0% a l’oli que podria durar 15 dies

Juan Ruiz Sierra María Jesús Ibáñez

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Els grups parlamentaris del PSOE i de Sumar proposen que la supressió de l’IVA a l’oli d’oliva duri fins al 30 de juny d’aquest any com a màxim, segons preveuen les esmenes que han presentat a la llei de mesures anticrisi i a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. L’eliminació d’aquest impost va ser una de les qüestions que es van pactar el gener passat entre el Govern i el grup de Junts, perquè aquest donés el seu suport a la pròrroga del decret de mesures per afrontar les conseqüències econòmiques i socials derivades dels conflictes a Ucraïna i el Pròxim Orient, així com per pal·liar també els efectes de la sequera. Això va evitar que l’Executiu de Pedro Sánchez perdés la seva primera gran votació d’aquesta legislatura al Congrés.

Tant els socialistes com els de Yolanda Díaz recullen en les seves propostes que "el tipus impositiu de l’IVA dels olis d’oliva i de llavors quedi fixat en el 0% des de l’entrada en vigor de la llei fins al 30 de juny del 2024". El problema és que si el Congrés no s’afanya a iniciar la tramitació parlamentària, un procés que sol prolongar-se durant com a mínim un mes i mig, la nova normativa no estaria vigent fins a, com a molt d’hora, principis del mes de maig. Si el tràmit s’alenteix al Senat, on el PP té majoria –una cosa més que probable, ja que la llei no només parla de l’oli d’oliva, sinó que inclou punts més espinosos com l’impost de successions o els desnonaments–, llavors difícilment entraria en vigor abans del 15 de juny, dues setmanes abans del final previst per a aquesta mesura.

Negociació amb Junts

Notícies relacionades

L’oli era un dels dos aliments bàsics del cistell de consum (l’altre era la pasta) l’IVA del qual s’havia reduït al 5%, en lloc de suprimir-se per complet com sí que va passar amb ous, llet o verdures i hortalisses, segons el decret aprovat pel Govern a mitjans del 2022. Aquest decret, i els sis que el van seguir en mesos successius, es van dictar per mirar de contenir l’onada inflacionista per l’esclat de la guerra d’Ucraïna. El compromís per a l’eliminació de l’impost va sorgir com una de les contrapartides perquè Junts no torpedinés els decrets que es van votar al Congrés el passat 10 de gener. Els postconvergents, segons van explicar en un comunicat, van aconseguir en aquesta negociació el traspàs integral a la Generalitat de les competències d’immigració en una data no especificada, la publicació immediata de les balances fiscals (una promesa que s’ha fet efectiva aquesta setmana) i que l’IVA de l’oli passés a ser del 0%.

El PSOE argumenta en les esmenes que presenta ara a la nova llei que el paquet de mesures anticrisi ha d’anar relaxant-se gradualment perquè no es produeixi un efecte rebot en els preus i protegir els col·lectius més vulnerables, però afirma que és necessària una retirada gradual per "no posar en risc les finances públiques".

Temes:

Sumar Govern PSOE