Ferit greu un treballador de les obres del Camp Nou en una caiguda d’altura

L’empleat, que en el moment de l’accident estava suspès mentre muntava unes xarxes, està estable / La Inspecció de Treball investigarà les causes del sinistre, ocorregut dijous passat

Ferit greu un treballador de les obres del Camp Nou en una caiguda d’altura

JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un empleat subcontractat a les obres de la remodelació del Camp Nou ha sigut ferit greu després de caure mentre estava suspès en altura muntant unes xarxes protectores. El succés va tenir lloc dijous de la setmana passada. Així ho expliquen a EL PERIÓDICO diferents treballadors presents en la construcció del nou estadi blaugrana i ho ha confirmat el Departament de Treball de la Generalitat.

Com en tot sinistre qualificat com a "greu", la Inspecció de Treball iniciarà una investigació per clarificar les causes del succés, què va fallar exactament perquè aquest empleat es precipités des d’altura i quin grau de responsabilitat tenen les empreses implicades en tot això. És el primer accident laboral que causa baixa mèdica i que transcendeix a les obres del Camp Nou, que van començar el juny passat. Fins ara les inspeccions efectuades per l’autoritat laboral no havien detectat dèficits en els protocols de prevenció de riscos habilitats.

"Dijous passat un treballador d’una de les empreses subcontractades va tenir un accident laboral. Després d’activar el protocol d’accidents establert, el treballador va ser traslladat a l’hospital, està estable i serà donat d’alta pròximament", afirmen fonts consultades de Limak, empresa encarregada de l’obra.

La construcció és un sector que, per la mateixa naturalesa de la seva activitat, té uns índexs de sinistralitat superiors als d’altres branques d’activitat. Només superat per les activitats vinculades a les indústries extractives, la seva perillositat és la segona més alta. Per posar-ho en proporció, hi ha el doble d’accidents a les obres que en l’hostaleria. I en una obra de la magnitud del Camp Nou, on actualment des del mateix club han estimat que hi pot haver pics de més de 1.000 operaris treballant de manera simultània, les possibilitats que tard o d’hora es produís un sinistre eren elevades.

Sense queixes per la prevenció

Segons coincideixen diferents fonts consultades, el 7 de març un treballador d’una de les desenes de subcontractistes que operen al Camp Nou es va precipitar mentre instal·lava unes proteccions perquè altres operaris poguessin treballar en altura. L’accident va ser registrat com a "greu" pel Departament de Treball. Tal com marca la llei, és obligatori que l’empresa responsable de l’obra, en aquest cas Limak, informi l’autoritat laboral de qualsevol sinistre que es produeixi durant la jornada i que impliqui l’atenció dels serveis mèdics. Els registres de l’autoritat laboral preveuen tres gradualitats d’accident: lleu, greu i mortal. I l’esdevingut la setmana passada entra en la segona categoria.

Diversos treballadors ocupats per subcontractistes operatives al Camp Nou van denunciar a aquest mitjà la precarietat de les seves condicions laborals. Les principals queixes estaven relacionades amb salaris pagats per sota del que estipula el conveni col·lectiu de la construcció a la província de Barcelona. També lamentaven els horaris dilatats, amb unes jornades que superaven les 50 hores setmanals i sense remuneració d’hores extraordinàries.

Notícies relacionades

Aquestes denúncies van derivar en una macrooperació d’Inspecció de Treball, que està ultimant les seves actuacions i, de moment, ja ha detectat irregularitats en al voltant de la meitat de les 40 companyies que van participar en la fase de la demolició. No obstant, les presumptes faltes de les empreses subcontractades per Limak són relatives a matèries salarials i de jornada, no a la prevenció de riscos laborals. En aquesta qüestió, tant els treballadors entrevistats per aquest mitjà com l’empresa coincidien que a les obres s’estava complint la normativa. Limak coordina les qüestions relatives a la seguretat laboral amb l’empresa Q-Safety del grup Quirónprevención.

Durant l’exercici 2023 es van registrar a tot Espanya un total de 83.966 sinistres en el sector de la construcció durant la jornada laboral. D’aquests, 82.902 van ser de caràcter lleu, 933 greus i 131 mortals, segons els registres del Ministeri de Treball.