Els socialistes volen impedir fins al 2028 els desnonaments hipotecaris

La mesura que allarga quatre anys la prohibició havia sigut pactada amb Podem

Els socialistes volen impedir fins al 2028 els desnonaments hipotecaris

Miguel Ángel Rodríguez Juan Ruiz Sierra

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

L’aritmètica parlamentària més complexa de la història de la democràcia espanyola obliga el Govern a fer tota mena d’equilibris, amb acords a diverses bandes, perquè la roda pugui continuar girant.

Un clar exemple d’això és l’esmena que el PSOE ha registrat en el reial decret anticrisi, amb l’objectiu de prohibir els desnonaments hipotecaris fins al 2028 quan es tracti de persones que es troben en situació de vulnerabilitat. Els socialistes es van comprometre amb Podem a fer aquest pas a principis de gener d’aquest any a canvi que els morats recolzessin el text legislatiu.

A dues bandes

El passat 10 de gener, quan l’Executiu va veure perillar tres reials decrets a causa del rebuig de Podem i Junts, el PSOE va arribar a acords amb totes dues formacions.

El partit que lidera Ione Belarra va evitar votar a favor de la norma que incloïa mesures impulsades pel Ministeri de Treball que lidera Yolanda Díaz, però sí que va recolzar el decret anticrisi amb la condició que es tramités com a projecte de llei i inclogués la prohibició dels desnonaments, que segons el compromís adquirit amb els socialistes s’ha d’aprovar en un termini màxim de sis mesos. Fins ara, el partit de Pedro Sánchez està complint totes les demandes.

L’esmena, registrada en solitari pel PSOE, modifica la llei 1/2013 de mesures per reforçar la protecció als deutors hipotecaris, reestructuració de deute i lloguer social. En el seu article 1, la norma estableix la suspensió dels desnonaments hipotecaris a famílies vulnerables durant els 11 anys següents que la norma hagi estat aprovada. El període s’acaba el pròxim 14 de maig. No obstant, els socialistes reformen aquest precepte per ampliar el termini fins als 15 anys. És a dir, fins al maig del 2028.

Tramitació lenta

Notícies relacionades

Els morats van acordar amb el PSOE que aquests canvis entressin en vigor durant la primera meitat del 2024. De moment, però, la tramitació està sent més lenta del que esperaven, si bé el Congrés podria acabar donant el vistiplau a aquestes modificacions durant les pròximes setmanes, perquè estiguin aprovades definitivament a principis de maig.

En vigor des del dia 10 de gener, el reial decret inclou també un altre acord amb EH Bildu amb l’objectiu d’impedir els desnonaments de famílies vulnerables, tot i que en aquest cas d’aquelles que estiguin pagant un lloguer. La formació abertzale ha anat negociant l’extensió d’aquesta mesura en cada ampliació del conegut com a escut anticrisi. Actualment, segons detalla la norma, els desnonaments de persones vulnerables deguts a l’impagament de la renda estan prohibits fins al 31 de desembre del 2024.

Temes:

Govern PSOE