Regles fiscals

L’Eurogrup reclama pressupostos "contractius" el 2025

Siim Kallas, en la presentació de les previsions econòmiques de primavera de la Comissió Europea.

Siim Kallas, en la presentació de les previsions econòmiques de primavera de la Comissió Europea. / AFP

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Els esborranys pressupostaris dels països de l’eurozona per al 2025, que els governs hauran d’elaborar partint de les noves regles sobre deute i dèficit públic acordades al febrer, hauran de ser "lleugerament contractius", segons l’Eurogrup. "Això seria l’adequat en vista de les actuals perspectives macroeconòmiques, la necessitat de reforçar la sostenibilitat fiscal i de donar suport al procés actual de desinflació, mentre que la política (econòmica) ha de ser àgil en vista de la incertesa regnant", assenyala la declaració acordada ahir pels ministres d’Economia i Finances de l’eurozona.

Els governs tenen fins al 15 d’octubre per remetre els seus plans pressupostaris a la Comissió Europea, que hauran d’elaborar partint de la nova arquitectura fiscal. Pressupostos que exigiran ajustos i contenció en la despesa pública. Concretament, els estats amb un deute superior al 60% o un dèficit superior al 3% del PIB hauran de realitzar "ajustos fiscals diferenciats i basats en el risc" tot i que igualment important serà que "el tan necessari ajust fiscal no provoqui retallades de la inversió", va advertir després de la reunió el comissari d’assumptes econòmics, Paolo Gentiloni, que va cridar a "no repetir els errors de fa una dècada" i aprofitar els fons Next Generation EU.

Notícies relacionades

Petició de pagament parcial

Nou dies abans que es compleixi el termini perquè la Comissió Europea emeti la seva opinió sobre el compliment dels objectius que donen accés als 10.000 milions del quart tram del fons de recuperació, el 20 de març, Espanya no descarta haver de demanar un pagament parcial pel retard en un acord sobre la reforma del subsidi d’atur, una de les més de 60 fites a complir per accedir al pagament. "Estem intentant esgotar els terminis per poder arribar a aquesta avaluació a temps", va admetre el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo.

Temes:

Arquitectura