Toca revisar a l’alça

Toca revisar a l’alça

PABLO ALLENDESALAZAR

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Diuen els serveis d’estudis econòmics que el 2024 ha començat millor del que ells mateixos esperaven i alguns ja anticipen que, el mateix que va passar el 2023, aviat començaran les revisions a l’alça dels pronòstics que es van llançar a finals de l’any passat. BBVA Research ha sigut el primer a moure fitxa. En les seves noves previsions ha elevat ni més ni menys que en sis dècimes la seva previsió de creixement per al 2024 i l’ha situat en el 2,1%, una dècima per sobre de l’estimació del Govern, que a finals de l’any passat destacava com la més optimista de totes. Dimarts vinent és el Banc d’Espanya qui presenta les seves noves projeccions i allà es veurà si altera la seva previsió de desembre, que va baixar a l’1,6% la seva estimació de creixement per a aquest any.

En les últimes setmanes, la caiguda del preu de l’electricitat i el gas i l’abaratiment del petroli està permetent una correcció de la inflació més ràpida de l’esperat. Això alimenta l’expectativa de baixada de tipus d’interès, per a la qual el BCE ja apunta clarament al mes de juny. L’arribada de turistes ha tornat a batre rècord al gener, la creació d’ocupació continua forta, la borsa ha marcat el seu nivell més alt en sis anys i la cartera de comandes de la indústria i dels serveis anticipa que l’activitat anirà a més en els pròxims mesos en un context en què s’espera una execució més gran dels fons europeus.

Notícies relacionades

Retallada a la zona euro

L’any 2023 va començar amb uns pronòstics de creixement que, de mitjana, anunciaven un avenç de l’1,3% per al conjunt d’un any que va acabar creixent el 2,5%. El gener del 2024, el pronòstic mitjà de la vintena de serveis d’estudis que integren el plafó de Funcas donava una previsió de creixement de l’1,6% per a aquest any. Tot apunta que BBVA Research acaba d’inaugurar una ratxa de revisions a l’alça per a l’economia espanyola. Però no per a la zona euro, per a l’economia de la qual el Banc Central Europeu (BCE) acaba de retallar dues dècimes la seva previsió de creixement per a aquest any, fins a un anèmic 0,6%.

Temes:

Govern Euro BBVA