Alerta sobre la fuga d’inversions pel límit al lloguer a Catalunya

Els promotors i els constructors avisen que la limitació de preus en 140 municipis ja ha provocat la deslocalització de l’oferta

Alerta sobre la fuga d’inversions pel límit al lloguer a Catalunya

agustí sala

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Nova alerta sobre l’aplicació del límit als lloguers que la Generalitat pretén aplicar en 140 municipis, entre els quals Barcelona, un cop el ministeri d’Habitatge publiqui en el BOE l’índex amb forquilles de preus a les zones declarades tensionades. L’Associació de Promotors i Constructors de Catalunya (Apce) ha advertit que ja hi ha inversions que anaven a realitzar-se a Catalunya que han optat per Madrid i Màlaga, entre altres zones amb "més seguretat jurídica".

Xavier Vilajoana, president de l’Apce, assegura que durant l’any i mig que el Govern va aplicar el seu límit, que després va congelar el Tribunal Constitucional, "van baixar lleugerament els preus però l’oferta es va reduir en un 15%". Després, a més, les rendes van començar a augmentar perquè "la caiguda de l’oferta va ser més gran que la baixada de preus", va explicar. Segons assenyala aquest col·lectiu professional, on s’han aplicat limitacions als preus s’ha produït reducció d’oferta, deteriorament del parc i desincentius per als que poden contribuir que hi hagi més vivendes.

D’arrendament a venda

Vilajoana va posar sobre la taula una enquesta que van fer als seus socis a finals de l’any passat, entre els quals hi ha fins i tot empreses públiques, i el 32% dels que van contestar van admetre que havien posat a la venda vivendes que pretenien destinar a lloguer durant l’últim trimestre del 2023, després de l’entrada en vigor de la llei de vivenda. El mateix estudi revelava que el 56% de promotores havien rebutjat iniciar vivendes de lloguer i el 19% reconeixien que havien optat per traslladar la seva inversió a altres territoris.

I va recordar que només Catalunya ha manifestat que pensa aplicar els límits acordats pel ministeri malgrat que defensava el seu model, basat en referències fixes en comptes de les forquilles que defineix Habitatge en funció de les característiques de l’immoble. Malgrat ser contrari a qualsevol limitació de preus, va afirmar que el sistema triat pel Govern central almenys es basa en valors més actuals, a l’extreure’s de l’Agència Tributària, mentre que els que defensava la Generalitat procedien del dipòsit de fiances, que són més endarrerits.

Notícies relacionades

El president de l’Apce afirma que més del 80% dels propietaris de vivendes que estan de lloguer són petits propietaris i critica que es consideri gran tenidor qui té a partir de cinc vivendes, ja que moltes són inversions de l’entrada i despeses del 30% del preu en les quals s’estan pagant hipoteques. Per això va advertir que la reacció més comuna dels amos no serà només retirar-les del mercat sinó posar-les a la venda i, per tant, reduir encara més l’oferta d’arrendament. I malgrat que el sistema no és obligatori per als petits propietaris i que és per als nous contractes quan entri en vigor el sistema de límits, va recordar que el preu que es fixi ha d’estar relacionat amb el de l’anterior contracte.

Des que es va donar a conèixer el sistema d’índexs que pensa publicar el Ministeri d’Habitatge i aplicar la Generalitat, l’Apce ha rebut "una allau de trucades" de propietaris que defensen l’estabilitat i que pensen treure del mercat oferta de lloguer per posar-la a la venda, cosa que "encara agreujarà més l’escassetat de lloguers".