Transports

Renfe pressiona Talgo en plena opa amb multes pel retard de les entregues

Renfe pressiona Talgo en plena opa amb multes pel retard de les entregues
1
Es llegeix en minuts

Renfe ha enviat una carta a Talgo on se li recorda la sanció de 166,6 milions d’euros pel retard en l’entrega de 15 trens Avril. A la missiva, datada el 6 de març, s’hi especifica que 50 milions del total corresponen al lucre cessant derivat d’aquestes demores i que se sumen als 116 milions ja restats en concepte de penalització per retards.

Ara, a partir de l’1 d’abril, data límit fixada pel ministre de Transport i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, s’hi sumaran 80.000 euros per cada dia que es retardi l’entrega dels vehicles. La nova sanció es coneix un dia després de l’OPA llançada pel consorci hongarès Magyar Vagon al fabricant de trens espanyol, valorada en 619 milions d’euros.

Notícies relacionades

La carta, firmada pel director general d’Operacions de Negocis i Operacions de Renfe, Óscar Gómez Barbero, i dirigida al conseller delegat de Talgo, Gonzalo Urquijo, especifica que la documentació aportada fins ara per Talgo "no justifica que els retards en l’entrega dels trens objecte del contracte no siguin atribuïbles a Talgo". A la missiva, l’operadora pública exigeix a l’empresa la presentació de la documentació sol·licitada abans del 15 de març. S’hi demana l’anàlisi requerida que justifica l’exempció de culpa de Talgo en relació amb el retard dels trens S106. Per a Renfe, l’arribada tardana dels trens constitueix "un flagrant incompliment de les seves obligacions contractuals" que està causant tant a la companyia com als usuaris "importants perjudicis".

El retard en l’entrega dels trens Avril està afectant la implantació de l’alta velocitat a Galícia i Astúries. En un inici, els trens Avril havien d’estar funcionant durant el primer quadrimestre i els bitllets s’havien de vendre l’1 de març. Talgo va fixar a l’informe dels seus comptes que els trens estarien en servei abans del mes de maig, encara que aquesta data no es dona per vàlida al Ministeri de Transports.

Temes:

Renfe Espanyol