Apunt

Finançament... ‘ya tal’

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La complexitat de la legislatura, en què s’ha de suar cada vot, amb el cas Koldo planejant i una pugna cada vegada més enverinada entre el PSOE i el PP, les dues forces majoritàries, fa que el finançament autonòmic tingui ínfimes aparences de ser reformada. I això que és un model que ja fa una dècada que està caducat, que és poc transparent i ha sigut àmpliament criticat. Hisenda va arribar a fer una proposta la legislatura passada, el desembre del 2021, en la qual s’advocava perquè l’educació i la sanitat pesessin més. Va quedar dins un calaix.

Notícies relacionades

Ja llavors, amb dificultats parlamentàries, però menys que avui, han sigut impossibles consensos en una matèria amb visions contraposades entre territoris i aliances entre les que tenen interessos i problemes comuns, al marge d’ideologies. Aquesta setmana, 20 entitats i organitzacions que representen el teixit social i econòmic català, que van de Pimec, Foment o el Cercle d’Economia fins a FemCat, Barcelona Global, el Col·legi d’Economistes, el RACC o les 13 cambres de comerç, s’han aliat per exigir un model de finançament just, sigui per la via de la reforma profunda o per la del model federal o el pacte fiscal. Fa entorn d’un any ja hi va haver una reclamació semblant. I el Govern assegura que ultima una proposta pròpia per a un sistema "singular".

No hi ha gaires probabilitats que tot això prosperi, ateses les majories parlamentàries i el domini territorial popular amb Vox d’aliat. I tot plegat malgrat els defectes del sistema, com la fallida del principi d’ordinalitat: comunitats que aporten més a través dels impostos queden per sota d’altres que contribueixen menys una vegada fet el repartiment d’inversions i despeses als territoris. És una cosa que no té sentit. I només és una de les fallades que pateix el model i els polítics ho saben. Una altra cosa és que estiguin disposats a resoldre-ho aparcant les bronques de caire electoralista. Mentre això sigui així podem fer servir la resposta de Mariano Rajoy al preguntar-li sobre Luis Bárcenas: "La segona pregunta [en el nostre cas, el finançament, ya tal".