Els comptes del 2024

L’alça de la despesa en els Pressupostos anirà a dependència, beques i vivenda

El Govern espera accelerar un acord previ amb els socis per portar el projecte al Consell de Ministres aquest mateix mes

L’alça de la despesa en els Pressupostos anirà a dependència, beques i vivenda

Iván Gil

2
Es llegeix en minuts
Iván Gil

El Govern posa rumb als Pressupostos per intentar agafar aire enmig de la tempesta pel cas Koldo. Després de pactar amb els independentistes la llei d’amnistia, l’Executiu pretén recuperar la iniciativa desviant el focus de la corrupció a la seva agenda econòmica i social. Amb l’objectiu de registrar el projecte "al més aviat possible" per recuperar el temps perdut pel bloqueig de Junts a la mesura de gràcia, el Govern accelera les negociacions amb els seus socis i ultima uns comptes expansius. Amb el lligam de les regles de despesa, però el marge per l’augment d’ingressos, des de l’Executiu avancen que compten amb incrementar la despesa social. Almenys, en partides que consideren prioritàries com vivenda, educació (principalment en beques) i drets socials (dependència).

Els diferents departaments encara estan fent "ajustos" amb Hisenda, però s’espera tenir a punt el projecte per portar-lo al Consell de Ministres aquest març i, immediatament després, presentar-lo al Congrés. El pas previ serà segellar un acord entre els socis de coalició i garantir que aquests, especialment Junts, tenen voluntat negociadora. Això és, evitar amb els seus vots que prosperin esmenes a la totalitat.

"Negociar peça a peça"

Des de la Moncloa donen per fet que serà així després que s’aprovés ahir a la comissió de Justícia el dictamen sobre la llei d’amnistia. No obstant, fins i tot facilitant aquest primer tràmit, des dels grups parlamentaris que van donar suport a la investidura posen en valor que per a la seva aprovació definitiva el Govern haurà d’incloure les seves demandes. L’expresident Carles Puigdemont apuntava a través de les xarxes socials que ara "el que correspon és negociar peça a peça, no donar res per aprovat i abordar totes les qüestions, des dels Pressupostos fins al reconeixement nacional i l’exercici del dret a l’autodeterminació".

Tots els vots dels socis són necessaris per tirar endavant el projecte i estabilitzar amb això la legislatura. Més en un moment de debilitat per a l’Executiu, assetjat pel cas Koldo, que incrementa el valor d’aquesta finestra de negociació per no diluir les seves reivindicacions. Ahir, tot just un parell d’hores abans d’aprovar-se l’amnistia, des del PNB mostraven la seva voluntat de donar estabilitat a la legislatura, però avisant al mateix temps que serien exigents en les seves demandes per recolzar els Pressupostos.

Notícies relacionades

"El Govern de Pedro Sánchez està necessitat contínuament de negociar amb els partits que el van ajudar a aconseguir la investidura", advertia el candidat del PNB a lehendakari, Imanol Pradales, durant la presentació de la seva candidatura a Madrid. "Nosaltres ara estem centrats a avançar en el següent pas, que és la negociació pressupostària", afegia, per recordar altres compromisos adquirits en el pacte d’investidura relacionats amb l’autogovern. Acords ja tancats, argumenten des del PNB, que no formaran part de la negociació de Pressupostos, on estan posant altres noves demandes sobre la taula.

EH Bildu, unes hores després, reclamava al Govern que retirés la rebaixa del gravamen a les energètiques a través d’una esmena al decret anticrisi.