L’Advocacia de l’Estat avala aprovar el Pressupost malgrat el veto del Senat

L’informe jurídic afirma que tot i que el PP tombi el camí de dèficit prioritza l’obligació constitucional de presentar un projecte de comptes

L’Advocacia de l’Estat avala aprovar el Pressupost malgrat el veto del Senat

Rosa María Sánchez

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

¿Pot el Govern aprovar i portar a les Corts un projecte de Pressupostos de l’Estat sense comptar amb l’aprovació parlamentària de l’objectiu de dèficit? Sí. Almenys això és el que sosté l’Advocacia de l’Estat en un informe que desmunta el propòsit del Partit Popular de bloquejar la tramitació pressupostària després que el Senat –on el PP té majoria absoluta– tornés a tombar ahir el camí d’objectius de dèficit i deute per al període 2024-206 proposat pel Govern.

"El rebuig dels objectius d’estabilitat per alguna de les Cambres no afecta el deure del Govern de presentar un projecte de llei de Pressupostos Generals de l’Estat, ja que aquesta obligació ha sigut imposada directament per la Constitució (article 134.1)", aferma textualment l’informe de l’Advocacia de l’Estat, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO.

"L’obligació del Govern de presentar a les Corts un projecte de llei de Pressupostos Generals de l’Estat no pot ser obviada per les eventualitats que derivin de l’aplicació d’una norma de rang inferior a la Constitució", com pugui ser la llei orgànica d’estabilitat pressupostària, afirma l’informe. El dictamen també apel·la al principi de "primacia del dret de la Unió Europea sobre els ordenaments jurídics nacionals" i als compromisos d’estabilitat pressupostària assumits amb les institucions europees com arguments que avalen la presentació d’uns nous comptes.

La vicepresidenta primera del Govern i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, al·ludia des del desembre passat a aquest informe jurídic (que data de l’11 de desembre del 2023). No obstant, no va sortir a la llum fins ahir, després que el Senat hagi vetat, per segona vegada, el camí d’objectius de dèficit i deute proposat pel Govern.

Montero hi insisteix

Notícies relacionades

Amb l’aval de l’informe de l’Advocacia de l’Estat, Montero va reblar ahir la disposició de l’Executiu de presentar un projecte de llei de Pressupostos per a l’exercici 2024, malgrat l’evident retard en la seva tramitació (que havia d’haver conclòs abans del 30 de desembre passat). "Vull deixar molt clar en aquesta tribuna que el Govern presentarà un projecte de Pressupostos per al 2024. El remetrà a les Corts Generals", va dir Montero a la tribuna del Senat.

BBVA puja fins al 2,1% el creixement del PIB

El servei d’estudis BBVA Research ha elevat la seva previsió de creixement per a aquest any en sis dècimes, des de l’1,5% que es projectava el novembre passat al 2,1%, i se situa una dècima per sobre de la projecció del Govern. «El consum privat i les exportacions de serveis mostren un millor comportament, avalats per la immigració i els guanys de competitivitat», expliquen els experts de BBVA Researchen l’informe Situació Espanya, publicat ahir.