Holaluz planteja ‘revolucionar’ les teulades per generar un 40% més d’energia

Holaluz planteja ‘revolucionar’ les teulades per generar un 40% més d’energia
1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

A Espanya hi ha 10 milions de teulades residencials tècnicament viables per ser transformats en petites centrals de producció elèctrica, segons Holaluz. L’elèctrica catalana, impulsora del moviment La revolució de les Teulades, afirma que si cada un d’ells instal·lés plaques solars amb una potència de cinc quilowatts, el país podria incrementar la seva capacitat de producció d’electricitat actual (124.000 megawatts) en un 40% i cobrir tota la demanda domèstica, segons un informe de la comercialitzadora.

Notícies relacionades

La companyia diferencia entre autoconsum (producció d’electricitat per al mateix consum) i la generació distribuïda, entenent aquesta última com produir per autoproveir-se a un mateix i als veïns a través de la venda d’electricitat a la xarxa elèctrica. El desplegament de l’autoconsum ha tingut un creixement exponencial a Espanya en els últims anys al caliu de la pujada dels preus de l’energia i la pandèmia, fins a superar els cinc gigawatts (GW) instal·lats, però la major part és en la modalitat d’autoconsum individual sense excedents, segons Holaluz.

L’energètica vol impulsar l’altra modalitat, en la qual es comparteix energia amb els veïns i es ven a la xarxa el que sobra, que podria arribar a un potencial de 50 GW. I defensa que és la manera més ràpida i eficient d’instal·lar renovables davant l’objectiu de generar el 81% d’electricitat verda el 2030 (davant el 50% actual).