Energia

Les grans elèctriques pressionen pels centres de dades

Demanen al ministeri que permeti modificar la planificació de transport a 6.000 megawatts

Les grans elèctriques pressionen pels centres de dades
1
Es llegeix en minuts
sara ledo

El Govern va llançar el desembre de l’any passat una proposta d’ampliació de la xarxa elèctrica per donar accés a grans projectes industrials puntuals, com la Vall Andalusa de l’Hidrogen que es projecta entre Algesires i Huelva. Però les grans elèctriques volen estendre aquesta modificació a noves demandes, com els centres de dades o indústries que busquen descarbonitzar-se i afirmen que les actuacions plantejades pel Ministeri per a la Transició Ecològica amb prou feines arriben al 5% de les seves necessitats.

En concret, l’interès de nova demanda per endollar-se a la xarxa ascendeix a 6.000 megawatts (MW) de potència, segons defensen en un manifest publicat dijous per Aelèc, patronal d’Endesa, Iberdrola i EDP, gestores de la xarxa de distribució juntament amb Naturgy. També firmen la petició l’Associació de Fabricants de Biéns d’Equips Elèctrics (AFBEL), l’Associació d’Empreses Elèctriques (ASEME) i l’Associació de Distribuïdors d’Energia Elèctrica (CIDE).

Les distribuïdores

Notícies relacionades

Les distribuïdores són les encarregades de portar l’electricitat des de la subestació elèctrica fins als centres consum, a través de línies elèctriques de mitjana o baixa tensió; però les subestacions es connecten amb els centres de generació (centrals elèctriques) a través de la xarxa de transport o xarxa d’alta tensió, que gestiona Red Eléctrica. Per tant, les distribuïdores necessiten la xarxa transport si volen ampliar les seves pròpies xarxes de distribució. Però el Govern és l’encarregat de la seva planificació per sexennis.

El cost de les xarxes corre a compte dels consumidors, que el paguen a través de la factura de la llum (component de peatges), per la qual cosa com més línies, més cost. L’última planificació de la xarxa es va aprovar el 2022 per al període 2021-2026.