Jordi Ametller. «ESPORT D’EQUIP»

El club de la carxofa

El club de la carxofa
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Jordi Ametller parteix en dos una carxofa i, tot i que està a l’aire lliure, en ple parc agrari del Baix Llobregat, una forta aroma inunda les papil·les olfactives. "Es troba en el seu punt just. Aquesta carxofa hauria pogut estar d’aquí tres dies a casa del consumidor", explica el productor i empresari, cofundador, amb el seu germà, d’Ametller Origen. Ha sigut el promotor del que ell defineix com "un club de 12 agricultors, de diferent abast i localitzats en diferents punts del litoral mediterrani, que cultiven el mateix producte, amb la mateixa llavor, però que realitzen la collita en diferents moments de la temporada". D’aquesta manera, començant per les finques situades més al sud, a Vinaròs (Castelló), fins al delta del Llobregat, passant pel Baix Ebre i pel Baix Camp, "en una línia de 250 quilòmetres", s’aconsegueix una producció d’entre 1,5 i 1,8 milions de quilos d’aquesta hortalissa, "que es recull del 15 de novembre al 15 de maig", assenyala.

"Ser pagès s’està convertint, cada vegada més, en un esport d’equip, perquè en les condicions actuals ja no dona per jugar sol el partit", reflexiona el cofundador, amb el seu germà Josep. A diferència de les Organitzacions de Productors de Fruites i Hortalisses (OPFH), un model d’agrupació de productors que està regulat pel Ministeri d’Agricultura, en aquest projecte, batejat com Carxofans, hi ha un únic comprador del producte: Ametller Origen, que suma també a les que recull als camps de la seva propietat aquelles les carxofes que li proporcionen la resta de socis d’aquest club. "Així ens garantim un volum estable de producte, un factor imprescindible per al nostre negoci com a distribuïdors, i els pagesos tenen un canal de venda assegurat", afirma.

Temes:

Agricultura