Les promeses de millores de Planas no convencen els agricultors

El ministre afirma, després de tornar a reunir-se amb les principals organitzacions, que seguiran parlant de fiscalitat i assegurances

Les promeses de millores de Planas no convencen els agricultors

PAULA BLANCo

1
Es llegeix en minuts
PAULA BLANCo

El ministre d’Agricultura va resumir la situació, després de la tercera reunió mantinguda amb les organitzacions agràries per acabar amb unes protestes que ja compleixen quatre setmanes: "Hi ha hagut avanços, però encara queda una tirada per acabar". Tot i que les negociacions continuaran aquesta setmana i la següent, Luis Planas va avançar que seguiran parlant sobre les possibilitats de millorar les condicions de fiscalitat dels autònoms i també de les assegurances agràries, on encara veu marge de maniobra per part de les comunitats autònomes per poder arribar fins al 70% sobre el cost de la prima. "Fa falta un sistema sòlid que tingui el suport públic necessari i que les comunitats autònomes puguin complementar fins al màxim subvencionable que fixa la UE, que és de fins a un 70%", va assenyalar. Per la seva banda, les tres organitzacions agràries coincideixen que s’ha aconseguit fer "avanços", però que el calendari de mobilitzacions continua endavant.

Notícies relacionades

En les pròximes reunions, que seran de caràcter tècnic per a les convocades aquesta setmana i una de general que se celebrarà a principis de la pròxima, continuaran tractant com abocar la part substantiva del suport procedent de les assegurances agràries en tres categories: professionals, joves i entitats prioritàries. Això sí, encara no s’ha parlat d’ajudes directes, tal com sí que ha fet el Govern francès, amb una injecció de 80 milions per apaivagar les manifestacions. La resta de reivindicacions s’hauran de sotmetre a l’escrutini de Brussel·les, on queden menys de 100 dies per a la celebració de les eleccions europees.

Les organitzacions agràries continuen insistint en la simplificació de les reformes de la Política Agrària Comuna (PAC) i també de la condicionalitat de les ajudes per al 55% dels cultius espanyols.