‘Barcelona Sustainable Catalunya’, el distintiu que garanteix que el vi lluita contra el canvi climàtic

La Denominació d'Origen Catalunya ha posat en marxa aquesta iniciativa que acredita als cellers responsables amb el medi ambient

El distintiu Barcelona Sustainable Catalunya certifica un origen sostenible dels vins de la DO Catalunya

El distintiu Barcelona Sustainable Catalunya certifica un origen sostenible dels vins de la DO Catalunya / Cedida

3
Es llegeix en minuts
Xavier Oliva

El canvi climàtic és una de les majors amenaces per al planeta i per als éssers humans. Les altes temperatures registrades l’any 2023, que ja ocupa la posició del més calorós de la història, o la sequera que pateix Catalunya a causa de la manca de pluges dels darrers anys, són tan sols alguns dels efectes més patents de la crisi climàtica. Cada acció compta per a reduir les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle (GEI). No només els compromisos adquirits per les administracions, també tot el que puguin aportar les empreses i les nostres accions quotidianes.

El sector de la viticultura ha notat el canvi, sobretot, pel que fa a la sequera. L'estrès hídric ha estat un dels principals problemes d'aquest conreu en els darrers anys. Però en el sector, segons expliquen des de la Denominació d'Origen Catalunya, que representa el 50% del vi català, han anat experimentant i investigant com fer-li front. Un procés vinculat també amb els esforços que ha fet el sector, immers des de fa anys en un procés de transformació per a millorar encara més el seu impacte ambiental.

“Algunes solucions han estat la modificació dels marcs de plantació, amb més espai per cada cep; el maneig de la part aèria de la planta, amb canòpia més pròxima al sòl i de menor superfície; selecció de peus i varietats més resistents al dèficit hídric, a més d'un manteniment més adequat de les cobertes vegetals entre conreus”, asseguren des de la DO Catalunya.

Els consumidors demanen vins sostenibles /

Cedida

Un distintiu que acredita la sostenibilitat del vi català

Amb l'objectiu de preservar el territori, impulsar el desenvolupament sostenible i oferir les màximes garanties als consumidors, la DO Catalunya ha incorporat una nova distinció: ‘Barcelona Sustainable Catalunya’. Aquest segell, que s'imprimeix en l'etiqueta de l'ampolla, reconeix als cellers que aposten decididament per la sostenibilitat a través d'accions com l'eficiència energètica de les seves instal·lacions, la implantació d'energies renovables en la cadena de producció o, per exemple, electrificar els seus vehicles.

“Amb aquesta iniciativa pionera, la DO Catalunya té dos objectius: incentivar als cellers perquè redueixin les seves emissions de CO₂, lluitar contra el canvi climàtic i fer front a l'emergència climàtica que estem vivint. Al mateix temps, la distinció ‘Barcelona Sustainable Catalunya’ proporciona al consumidor una eina que li permet identificar els vins d'empreses que estan fent un esforç en matèria de sostenibilitat, certificant que aquesta referència vinícola és sostenible”, assegura Xavier Pié, president de la DO Catalunya.

El segell 'Barcelona Suistanable Catalunya' s'imprimeix a l'etiqueta /

Cedida

Per a disposar d'aquesta distinció, els cellers han de disposar d'una verificació de càlcul de petjada de carboni, d'acord amb la norma ISO 14.064-1. Amb això també es comprometen a:

  1. Reduir progressivament les seves emissions de CO₂ per a arribar o superar el 50% en 2030.

  2. Aconseguir un percentatge d'energia renovable autoproduïda de, com a mínim, el 35% en 2030.

  3. Aconseguir la neutralitat climàtica – 0 emissions – dels cellers de la DO Catalunya en 2050.

El consumidor vol vi sostenible

Des de fa uns anys s'ha produït un canvi de paradigma propiciat, en part, pels consumidors, que busquen productes sostenibles i ecològics. I això s'ha vist també reflectit en la viticultura.

Amb aquest segell de la DO Catalunya, els cellers mostren el seu compromís amb el medi ambient /

Cedida

Molts cellers treballen amb recursos com l'eficiència energètica o l'estalvi de l'aigua, entre altres, per a aconseguir que la producció i el consum de vi sigui respectuós amb els límits de la biosfera. “Tot això contribueix a reduir l'impacte ambiental i, d'altra banda, a millorar la rendibilitat econòmica de les explotacions vitivinícoles”, apunten des de la Denominació d'Origen Catalunya. D'altra banda, i per a reduir encara més la petjada de carboni, també apunten al paper del consumidor. “És important que aposti per adquirir vins de proximitat i Km 0”, expliquen.