Mobilització del sector agrari

Els tractors preveuen bloquejar avui Mercabarna i el port de Tarragona

Els agricultors de Girona faran marxes lentes a l’N-2 a l’Alt Empordà, a prop de la frontera amb França 

Les protestes se centren en la "competència deslleial" dels productes de fora de la UE

Els tractors preveuen bloquejar avui Mercabarna i el port de Tarragona

maría jesús ibáñez

4
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

La segona setmana de mobilitzacions agràries a Catalunya té un objectiu clar: els productes que arriben de països de fora de la Unió Europea (UE). Són aliments, denuncien els agricultors, que a Espanya (i a gairebé tots els mercats europeus) es comercialitzen a preus més barats, però que als seus països d’origen no han sigut cultivats sota els exigents criteris ambientals i de mà d’obra d’aquí. "Suposen una competència deslleial en tota regla", denuncia Carles Vicente, responsable d’Organització de Unió de Pagesos (UP), el sindicat convocant d’aquestes protestes.

Els pagesos han triat aquest dimarts dos punts clau en la distribució d’aquests aliments extracomunitaris: el mercat central de Mercabarna i el port de Tarragona, on arriben molts d’aquests productes. No es descarta que els tractors arribin també al pas fronterer de la Jonquera, "per on bona part d’aquest producte extracomunitari passa cap a França en camions, procedent del Marroc, un dels principals competidors en aquest sentit", assenyala Vicente. De moment, la convocatòria per als productors de Girona és en dos punts de la carretera N-2, a Santa Llogaia d’Àlguema i a Orriols (a Bàscara), tots dos a l’Alt Empordà.

Com a avantsala d’aquesta gran protesta, ahir grups d’agricultors i ramaders van protagonitzar també talls de carreteres en diverses poblacions del Segrià (l’A-2 a Soses i l’A-22 a Raimat), de l’Urgell (la C-14 a Ciutadilla), de la Catalunya central (a la C-16 a Berga) i de la Ribera d’Ebre (l’N-420 a Mora la Nova).

La intenció dels manifestants avui és realitzar marxes lentes des de diferents punts de la geografia catalana i concentrar-se en els llocs estratègics triats. "Els tractors de Tarragona anirem al port en columnes que sortiran des de Valls (Alt Camp), Reus (Baix Camp) i el Morell (Tarragonès) i també des de les Terres de l’Ebre, i allà se’ns uniran vehicles arribats des del sud de Lleida", detalla Vicente.

Els de les comarques centrals han programat concentracions a l’Eix Transversal, la carretera C-25, a Gironella (Bages) i a Vic (Osona). "I no es descarta que algun d’ells acabi unint-se al bloqueig convocat als accessos a Mercabarna, des d’on es distribueixen bona part de les verdures i hortalisses que arriben de països no comunitaris", apunta el responsable d’Organització d’UP, que adverteix que "en tot cas, serà decisió dels participants".

També està prevista l’arribada al mercat de majoristes d’una columna de pagesos de l’Anoia i de dues del Baix Llobregat, que s’hauran concentrat abans al Prat i a la cooperativa de Sant Boi. A la cita estan convidats a adherir-se els agricultors i ramaders que hi vulguin participar a títol individual o des de diferents plataformes. "Si tornem a confluir tots, com va passar els passats 6 i 7 de febrer, farem més força", remarca Vicente.

De moment, un altre dels sindicats majoritaris del sector, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), ja ha mostrat el seu suport a les mobilitzacions i ha animat els seus associats a secundar les tractorades.

Les reivindicacions del sector agrari continuaran demà, 21 de febrer, a Madrid, prossegueix Vicente. "Allà ens congregarem productors de tot Espanya per fer arribar les nostres peticions davant la mateixa seu del Ministeri d’Agricultura", proclama, després de recordar que, a més de protestar contra les importacions extracomunitàries, també exigeixen que se’ls rebaixi la càrrega burocràtica, a què ara han de dedicar una cinquena part de la seva jornada, i que s’acceleri el pagament de les ajudes i subvencions ja atorgades.

Suport polític i empresarial

Entre les reaccions que es continuen produint en solidaritat amb els agricultors va destacar ahir la de la cúpula dels empresaris. El president de CEOE, Antonio Garamendi, va demanar al Govern d’Espanya i a la Unió Europea que "escoltin" les reivindicacions dels agricultors. Ho va fer en declaracions als mitjans de comunicació a Saragossa, on va assistir a l’acte d’homenatge a l’empresari saragossà César Alierta, mort al gener.

El portaveu parlamentari d’Izquierda Unida i diputat de Sumar per Còrdova, Enrique Santiago, ahir es va mostrar per la seva banda partidari d’"endurir la llei de la cadena alimentària" i de corregir que el 80% de les ajudes de la PAC les percebin el 20% "de les empreses agrícoles i ramaderes més grans d’aquest país".

En una trobada amb periodistes, Santiago va recordar que la llei de la cadena alimentària va tirar endavant després de "convèncer" el PSOE, que en principi s’hi oposava, i que es va aprovar amb el vot en contra del PP i Vox. "És molt important recordar als agricultors, en aquests moments de mobilització, que els interessos que ha defensat el PP i Vox mai han sigut els seus, sempre han sigut els de les grans cadenes de supermercats, les de les grans indústries agroalimentàries", va dir.

Notícies relacionades

El ministre d’Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, va afirmar també ahir que el Govern "entén i comparteix" les preocupacions dels agricultors, però va precisar que no totes les mesures que estan reivindicant depenen de l’Estat, ja que algunes afecten la Unió Europea en el seu conjunt i d’altres depenen de les autonomies.

Cuerpo, en declaracions a TVE, va certificar així que és un problema "complex", amb diverses dimensions, ja que es tracta d’"assegurar i garantir la rendibilitat del sector alhora que s’assegura la sostenibilitat en el temps". "És un dels sectors més afectats pel canvi climàtic i a Espanya en som conscients, amb la sequera o i l’augment de les temperatures. Però a més té un elevat grau de complexitat, ja que no totes les mesures depenen de l’Estat, sinó que algunes venen de l’àmbit comunitari i altres depenen de les mateixes comunitats autònomes", va assegurar.