50.000 joves i famílies que visquin de fa dos anys a Espanya tindran aval per a vivenda

El Govern central reserva 2.500 milions d’euros perquè l’ICO faciliti l’accés a la compra de pisos. La línia cobrirà entre el 20% i el 25% del valor, amb l’objectiu que se’n financi el 100%.

50.000 joves i famílies que visquin de fa dos anys a Espanya tindran aval per a vivenda

Pablo Allendesalazar

4
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

El Govern va aprovar ahir les condicions de la línia d’avals de 2.500milions d’euros amb què preveu que l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) faciliti l’accés a la compra de vivenda a Espanya a 50.000 joves i famílies amb menors a càrrec. La línia cobrirà entre el 20% i el 25% del valor de la transacció, el percentatge que normalment els bancs exigeixen que aportin els compradors per concedir-los una hipoteca per a l’adquisició d’un pis. Amb l’aval, l’Executiu pretén que les entitats financin el 100% i els compradors només hagin de tenir estalviat el 10% per fer front a les despeses, com impostos, notaria i registre.

Es tracta d’una proposta liderada per l’ala socialista del Govern que no ha agradat a Sumar, que creu que aquesta mesura contribuirà a augmentar els preus de mercat. La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, creu que l’"impacte" de la mesura consisteix que "continuarà pujant el preu de la vivenda", informa Ana Cabanillas. Díaz admet l’existència de "discrepàncies" en el si de la coalició i considera que els socialistes "prioritzen la compra de vivenda en l’àmbit privat", enfront el foment de la garantia del lloguer que vol impulsar Sumar.

La mesura va ser anunciada per primera vegada per Pedro Sánchez el maig del 2023, en un acte en la precampanya de les eleccions autonòmiques i municipals del 28 de maig, però la convocatòria de les eleccions generals del juliol va paralitzar el projecte.

Aquests són els requisits per accedir a l’ajuda.

Els beneficiaris.

Els avals estan dirigits a joves d’entre 18 i 35 anys i famílies amb menors al seu càrrec sense límit d’edat. Hauran d’acreditar que viuen de manera legal a Espanya durant els dos anys anteriors a la sol·licitud del préstec. No podran acollir-se als avals els que ja siguin propietaris d’una altra vivenda, independentment de la forma d’adquisició d’aquesta. Com a excepció, podran beneficiar-se de la línia quan siguin propietaris d’una part alíquota d’una vivenda heretada. També quan, sent titulars d’una vivenda, acreditin que no la poden utilitzar "a causa de separació o divorci, per qualsevol altra causa aliena a la seva voluntat, o quan la vivenda resulti inaccessible per raó de discapacitat del seu titular o de les persones que formin part de la seva unitat de convivència". Els avals només beneficiaran la compra de primeres vivendes a Espanya (no segones residències o adquisicions com a inversió).

El requisit de renda.

Els beneficiaris hauran de tenir uns ingressos individuals màxims de fins a 37.800 euros bruts a l’any (4,5 vegades l’IPREM). En el cas que la vivenda sigui adquirida per dues persones, el límit d’ingressos s’elevarà al doble (75.600 euros). També hi ha factors de millora en funció del nombre de fills i de si la família és monoparental. Així, aquest límit s’incrementarà en 0,3 vegades l’IPREM (2.520 euros bruts anuals) per cada menor a càrrec i, a més, en el cas de família monoparental el límit es podrà incrementar en un 70% addicional. Així mateix, el patrimoni dels compradors no podrà superar els 100.000 euros.

El tràmit de la sol·licitud.

El Ministeri de Vivenda i l’ICO firmaran ara un conveni per implementar i gestionar la línia d’avals, al qual es podran adherir les entitats financeres que operen en les línies de mediació de l’ICO. Els potencials beneficiaris podran sol·licitar la hipoteca avalada a través d’aquests bancs una vegada aquests s’hagin adherit al conveni. L’aval s’entendrà concedit en el mateix acte de concessió del préstec i no tindrà cap cost ni per a la persona beneficiària ni l’entitat. El període per formalitzar els crèdits que s’acullin a aquesta línia d’avals finalitzarà el 31 de desembre del 2025, tot i que el Govern ha deixat oberta la possibilitat d’ampliar-lo dos anys més.

La quantia màxima del crèdit.

El préstec per avalar amb la línia podrà ser de fins al 100% de la quantia que resulti més petita entre el valor de taxació de l’immoble i el preu de compra de la vivenda. El fet que el Govern hagi reservat 2.500 milions per avalar el 20% de 50.000 vivendes implica que ha calculat un valor mitjà d’aquestes vivendes de 250.000 euros. Això sí, en el conveni que subscriuran el Ministeri de Vivenda i l’ICO, s’establirà un límit màxim de preu de venda o taxació de la vivenda, "que podrà fixar-se en funció de l’àmbit territorial, i es podrà modificar per acord de la comissió de seguiment".

Notícies relacionades

L’import de l’aval.

El Ministeri de Vivenda compartirà fins al 20% del risc de la totalitat del principal de cada hipoteca amb l’entitat de crèdit en igualtat de condicions. És a dir, si el préstec entra en morositat, l’Estat assumirà fins al 20% de les pèrdues que això generi. Si la vivenda que es vol adquirir disposa d’una qualificació energètica mínima D o superior, el ministeri podrà avalar fins al 25% del principal del préstec. El termini de l’aval serà per un màxim de 10 anys, amb independència del termini d’amortització del préstec i de l’existència o no de període de carència en el pagament de les quotes. Durant aquest termini, la vivenda haurà de ser la residència habitual de la persona avalada i el seu arrendament estarà limitat que es presentin circumstàncies que exigeixin el canvi de vivenda, com ara celebració de matrimoni, separació matrimonial, trasllat laboral o obtenció d’una feina més avantatjosa, entre d’altres.