SSE Renewables ja té el seu primer parc eòlic a Espanya

L’empresa britànica preveu posar en marxa un projecte a la Rioja a finals del 2025 després d’iniciar la construcció d’un altre a França

SSE Renewables ja té el seu primer parc eòlic a Espanya

sara ledo

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La britànica SSE Renewables desembarca a Espanya amb la construcció del seu primer parc eòlic terrestre al país. Situat a Santa Engracia del Jubera (la Rioja), tindrà 11 aerogeneradors de la marca alemanya Nordex i uns 64 megawatts (MW) de potència. És el segon projecte que comença a construir-se des que la companyia va adquirir 2,4 gigawatts (GW) de projectes eòlics i terrestres al sud d’Europa el 2022, després que el setembre de l’any passat comencés la construcció del parc eòlic de Chaintrix-Bierges i Vélye, al nord-est de França.

SSE Renewables és un promotor i operador d’energia renovable amb seu al Regne Unit i Irlanda. És el braç renovable de l’empresa d’infraestructures energètiques SSE Plc que cotitza a la borsa al Regne Unit. Compta amb una cartera operativa d’al voltant de 4,5 GW de capacitat instal·lada de generació eòlica terrestre, eòlica marina i hidroelèctrica, amb els quals produeix al voltant de 10 terawatts-hora (TWh) i una cartera en desenvolupament de gairebé 15 GW. I preveu invertir uns 8.000 milions d’euros fins al 2027 per augmentar la seva capacitat instal·lada uns 9 GW.

La companyia britànica aspira a ser un actor de renom a Espanya, on compta amb una cartera de 320MW de projectes renovables en fase avançada de desenvolupament, entre els quals hi ha Jubera. L’inici de les obres d’enginyeria civil a la regió de la Rioja ha començat amb l’objectiu de finalitzar la construcció d’aquí dos anys i iniciar la posada en marxa de l’operació a finals del 2025. Es preveu que sigui operatiu durant 30 anys.

"Espanya és un mercat important per a SSE Renewables", afirma en un comunicat el director de Desenvolupament i Construcció per al Sud d’Europa, Ángel Hernández, que confia a "ajudar a complir els ambiciosos objectius d’energia renovable" del país amb la construcció de la cartera de 320 MW de projectes en desenvolupament.

"L’inici de la construcció d’aquest parc eòlic a Santa Engracia del Jubera és una fita molt important per a la companyia al país, i mostra a més el nostre compromís de portar l’energia renovable al major nombre possible de llars espanyoles. El nostre objectiu és ser un actor clau a Espanya i liderar la transició neta zero a través del desenvolupament, la inversió, la construcció i l’explotació d’energies renovables. Esperem que aquest projecte a La Rioja sigui el primer de molts per a la companyia al país", afegeix el director general de desenvolupament a Espanya de SSE Renewables, Juan Barrero.

Seguiment mediambiental

Notícies relacionades

Durant la fase de construcció, l’empresa aplicarà un programa de seguiment mediambiental, amb un professional dedicat al medi ambient que serà present in situ, mentre que una vegada iniciat el funcionament del parc eòlic i per evitar col·lisions d’aus, s’instal·larà a les turbines un sistema de detecció i anticol·lisió. A més, s’utilitzaran càmeres tèrmiques amb visió nocturna tridimensional per vigilar el pas dels ratpenats, de manera que quan sigui necessari les turbines puguin aturar-se per protegir-los.

Una vegada completada la construcció, el parc generarà prou energia renovable baixa en carboni per proveir unes 55.000 llars a l’any i compensarà gairebé 34.000 tones mètriques de carboni procedents de la generació d’electricitat a l’any, segons els càlculs de l’empresa. A més, la companyia espera que el projecte generi més de 200 llocs de treball directes i indirectes a temps complet.