Si no hi ha Pressupostos

Si no hi ha Pressupostos

Generalitat

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Les tensions d’última hora entre el Govern i Junts per la llei d’amnistia afegeixen dubtes sobre la capacitat de Pedro Sánchez de tirar endavant la que hauria de ser la primera llei de Pressupostos Generals de l’Estat d’aquesta legislatura. Després de tombar al Congrés, per insuficient, el projecte de llei d’amnistia, Junts busca forçar el Govern a anar més lluny en un nou text que permeti blindar la impunitat de Puigdemont i dels inculpats pel procés. L’Executiu, per la seva banda, està difonent que està disposat a permetre que decaigui el projecte de llei d’amnistia si Junts continua forçant la negociació.

La partida de mus està en marxa i pot ser que un dels dos vagi de farol. O els dos. Ni a Junts li interessa que es trenqui la corda (ja que no hi hauria cap tipus d’amnistia), ni tampoc al Govern (ja que es quedaria sense els set diputats de Junts que Sánchez necessita per tirar endavant qualsevol iniciativa al Congrés). Per això no seria estrany que, in extremis, es creï una solució màgica.

Notícies relacionades

Mentrestant, el propòsit del Govern de tirar endavant uns nous comptes per al 2024 continua acumulant demores. L’any ja va començar amb uns Pressupostos prorrogats –els del 2023– i costa molt pensar que un projecte de llei pugui ser definitivament aprovat pel Parlament abans que acabi maig. No seria, en tot cas, el Pressupost més tardà de la història recent. El 2018, l’últim Pressupost de l’era Rajoy va ser publicat al BOE del 3 de juliol (ja amb un govern socialista).

Mentre segueix la partida de mus, el Govern ja està deixant caure que, fins i tot, estudia no presentar els Pressupostos si no té les garanties de Junts per tirar-los endavant. L’economia i les polítiques públiques poden seguir endavant amb uns Pressupostos prorrogats i uns quants decrets en els quals articular les qüestions més urgents. ¿Qui s’atreviria a votar que no al Congrés a un decret per apujar el sou als funcionaris? Però que un Govern no sigui capaç d’aprovar ni els seus primers Pressupostos no sembla la millor manera de començar una legislatura.

Temes:

Govern