La protesta del camp es prolonga al cap de setmana

Les grans associacions es desmarquen de les accions d’avui de la plataforma 6-F 

talls de trànsit es van succeir ahir

La protesta del camp es prolonga al cap de setmana

Celia López

2
Es llegeix en minuts
Celia López

Les protestes dels agricultors que han copat l’agenda mediàtica aquesta setmana es prolongaran al llarg del cap de setmana, segons ha deixat caure la plataforma 6-F, muntada a través de xarxes socials i que avisa que es podrien produir talls en les vies d’accés a la capital divendres a la matinada. Un altre punt calent al qual han apuntat els participants en les mobilitzacions és la gala dels Goya, que se celebren avui a Valladolid. Els treballadors agrícoles van començar dimarts una sèrie de tractorades amb l’objectiu de visibilitzar els problemes que travessa el sector primari al caliu de les mobilitzacions a França. Els dos primers dies de concentracions es van organitzar de manera espontània a través de grups de WhatsApp i Telegram, anticipant-se al calendari oficial marcat per les grans associacions agràries (Asaja, COAG i UPA), que començava dijous amb manifestacions a Àvila, Salamanca, Zamora, Ciudad Real i Osca i seguia ahir a Bilbao, Zamora i Extremadura.

La tensió amb les forces de seguretat ha anat creixent al llarg de la setmana i el quart dia de protestes deixa un balanç de fins a 20 detinguts, 7.925 persones identificades per a possible sanció i 3.035 denúncies administratives més pels talls a les carreteres, segons fonts d’Interior.

La plataforma 6-F, que havia instat a ocupar la capital espanyola avui, finalment ha cridat a votar demà diumenge en el cinquè dia consecutiu de protestes a l’esplanada de l’estadi Metropolitano a Madrid si opten per paralitzar les manifestacions i concentracions d’agricultors i ramaders o bé continuen amb una vaga massiva.

Davant la possibilitat d’una tractorada davant la seu del PSOE a Madrid, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha avisat que "no permetran" que les protestes amb tractorades i talls de carreteres que s’han estat produint en diverses comunitats autònomes arribin a Ferraz. Un altre dels seus objectius perquè les seves protestes guanyin visibilitat és arribar a Valladolid per mostrar les seves queixes durant la celebració de la Gala dels Goya.

Diferents estratègies

Notícies relacionades

Ahir, les protestes es van saldar amb diversos talls de trànsit en autovies i carreteres, i concentracions en el centre d’algunes capitals de província, des de Bilbao i Burgos fins a Màlaga, passant per Lleó, Jaén, Logronyo, Zamora o Sevilla. Les conseqüències més importants s’han notat en el trànsit, amb retencions i talls a diverses autovies i carreteres de diferents comunitats autònomes.

Per la seva banda, les principals associacions del sector s’han desmarcat d’aquesta estratègia i asseguren que no es mobilitzaran aquest cap de setmana. Dilluns reprendran les concentracions a Alacant i en carreteres comarcals de la Comunitat de Madrid. De cara a dimecres, Asaja, COAG i UPA han convocat mobilitzacions fins a set províncies (Toledo, Guadalajara, Jaén, Sevilla, Palència, Sòria) i també s’ha comunicat una concentració a Mercamadrid. Per la seva banda, la Unió d’Unions manté el seu calendari de protestes a Espanya i la gran tractorada per arribar a Madrid el dia 21 de febrer.

Temes:

Jaén Bilbao