"L’energia requereix una supervisiómés especialitzada que la de la CNMC

"L’energia requereix una supervisiómés especialitzada que la de la CNMC

Sara Ledo

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Una de les crítiques més grans és que els fons s’adjudiquen, però els diners no arriben.

Hem recolzat més de 2.400 projectes directament com a IDAE i més de 200.000 a través de les comunitats autònomes. El principal impediment es troba a la teulada de les empreses. El Govern adjudica l’ajuda, l’empresa executa el projecte i una vegada executat es comprova que està tot bé i es paga.

Un dels objectius del pla de recuperació era impulsar l’autonomia estratègica d’Europa, però tot i així hi ha fons adjudicats a empreses xineses.

A Europa volem parlar d’autonomia estratègica, de resiliència i de sostenibilitat, que sembla una manera indirecta de dir que volem fabricació europea. Però la llei Net Zero Industry Act no parla clarament de fabricació europea. Hi ha un discurs polític, però ens falta ser coherents i això és una política purament europea, de comerç exterior.

Les renovables han canviat el mapa energètic. ¿Què li semblaria la tornada d’una mena de cànon energètic que gravi la producció per mnirar de beneficiar aquests territoris?

No s’ha de carregar a les renovables tota la responsabilitat d’arreglar aquest problema. Però sí que han de ser un molt bon veí al territori on s’instal·len.

¿Ha faltat planificació de xarxa o d’emmagatzematge per poder integrar tant desplegament renovable?

La legislatura passada ha sigut sobretot d’activació del desplegament renovable. I aquesta serà molt més de gestionabilitat, flexibilitat, emmagatzematge i electrificació de la demanda.

¿Per què es necessita recuperar la figura d’una Comissió Nacional d’Energia (CNE)?

Anem a una regulació molt més de detall, tant en la part regulatòria com de seguiment. Tindrem milers d’agents per supervisar per assegurar que els mercats funcionen. Aquesta és la reflexió darrere de la creació o recuperació d’aquesta Comissió Nacional d’Energia. No perquè la CNMC estigui fent bé la seva feina, sinó perquè l’energia requereix un nivell de detall i de supervisió molt més especialitzat respecte al que teníem ara.

¿No es debilita la seva capacitat sancionadora al separar-lo de Competència?

Hi ha grans referents, des de l’Ofgem britànic fins al CRE a França. Reguladors energètics que uneixen molt bé la pota regulatòria amb la de supervisió, de compliment d’aquesta regulació. Hi ha normativa específica de competència on la CNMC continua tenint aquesta capacitat de supervisió.

¿Com es preveu impulsar l’electrificació amb una demanda que està a nivells històricament baixos?

En la caiguda de la demanda hi ha un element d’eficiència energètica i d’autoconsum. Però hem d’electrificar mobilitat, consums tèrmics i climatització. Amb el pla de recuperació estem impulsant les bombes de calor i en mobilitat elèctrica l’any passat vam arribar al desembre amb el 15% de matriculacions elèctriques endollables (híbrids i elèctrics). A Espanya hi ha infraestructura de recàrrega més que suficient. I després al sector comercial, el taxi i d’altres, els comença a sortir a compte econòmicament perquè l’electricitat és més barata que la gasolina per quilòmetre.

Notícies relacionades

Però anem més lents que altres països amb cotxe elèctric.

Veiem que és més una qüestió de percepció per a l’usuari, que no té integrat en el seu dia a dia el vehicle elèctric. Espanya ja és un país amb tres vegades més infraestructura de recàrrega elèctrica que gasolineres, per exemple.