Jornada econòmica

"La Virgínia europea"

El president del Govern aragonès, Jorge Azcón, dona la benvinguda al suplement d’economia ‘Actius’, del grup Prensa Ibérica, a l’autonomia. En l’acte de presentació, directius de companyies presents a l’Aragó van parlar de la capacitat d’atracció empresarial de la comunitat

"La Virgínia europea"

Laura Carnicero Jorge Heras Pastor

2
Es llegeix en minuts
Laura Carnicero Jorge Heras Pastor

El president d’Aragó, Jorge Azcón, va ser l’encarregat de donar la benvinguda al suplement d’economia Actius, del grup Prensa Ibérica, a l’Aragó ahir. "És clau que un suplement centrat en economia hagi vist la llum. Prensa Ibérica aposta per El Periódico de Aragón, que està consolidat com un referent en el sector", va assenyalar Azcón. La jornada, celebrada al complex Hábitat Sella de Villanueva de Gállego (Saragossa) va comptar amb el patrocini d’Ibercaja Banco, Telefónica, Forestalia, Amazon Web Services, Grupo Jorge, l’Institut Aragonès de Foment i el Govern d’Aragó.

En l’acte de presentació, que va ser clausurat per Mar Vaquero, vicepresidenta de la Junta i consellera d’Economia, Ocupació i Indústria, Azcón va anunciar la creació d’una oficina a l’Institut Aragonès de Foment amb l’objectiu d’ajudar les empreses amb la burocràcia. L’exalcalde de Saragossa va desgranar els reptes de l’economia aragonesa, com la falta de treballadors davant la plena ocupació a la comunitat o la necessitat que hi hagi "justícia" amb el repartiment de fons perquè l’automobilística Stellantis pugui instal·lar la seva gigafactoria a Figueruelas.

El president regional va apuntar que Aragó aspira a convertir-se en "la Virgínia europea" amb el desplegament de centres de dades de les grans tecnològiques que aconsegueixin atraure. "A Virgínia, als Estats Units, la multiplicació dels centres de dades ha sigut exponencial, però el que més em preocupa és no només per què van anar allà, sinó com aconseguim que al voltant d’aquests centres de dades hi hagi moltes pimes que formin part d’aquest ecosistema", va dir.

Matèries primeres

Vaquero va destacar la importància de les matèries primeres que destaquen a l’Aragó com ara l’energia, que "no admet deslocalització". "Continuem produint-la, l’únic que hem de fer és ordenar-la i fer-la compatible amb el nostre territori, sens dubte ho aconseguirem", va afegir.

Notícies relacionades

El president de Prensa Ibérica, Javier Moll, va ser el responsable de l’obertura de la jornada, en què hi va haver dues conferències amb empresaris de la comunitat i ponències d’executius d’Amazon Web Services, Telefónica i Microsoft. "Actius s’ha convertit en el màxim exponent del nostre grup en temes d’economia. La setmana passada, el suplement ja va començar a rodar a El Periódico de Aragón i no és la primera vegada que el suplement posa la mirada en aquesta terra. És el suplement d’economia amb més tirada a la premsa espanyola publicant-se en 20 diaris", va remarcar Moll. El president de Prensa Ibérica va ressaltar la importància de la comunitat en el tema empresarial. "Aragó és una terra pròspera que atrau moltes multinacionals, com Microsoft, Stellantis, Adidas o Amazon. Hi ha firmes familiars que s’han implantat arreu del país: Pikolin, Grupo Costa, Carreras...", va defensar.

Suzana Curic, country leader d’Amazon Web Services, va anunciar que Amazon està desenvolupant un projecte, Water Plus, en línia amb el compromís de sostenibilitat de la companyia. El president de Microsoft España, Alberto Granados, va afirmar que Aragó és un punt per sota en ús d’IA, comparat amb la mitjana espanyola. "Tenim una oportunitat per millorar", va insistir. Per la seva banda, el director territorial de Telefónica Este, Chema Casas, va afirmar que "Aragó compleix els requisits per convertir-se en el pol de referència del sud d’Europa en arxivament de dades".