Normativa polèmica

Federatur recorre al PP per portar al TC la llei catalana de pisos turístics

La Federació Catalana d’Apartaments Turístics denuncia que es regulin per decret els drets de propietat i llibertat d’empresa

Apartaments turístics de lloguer a la ronda de Sant Pau, ahir.

Apartaments turístics de lloguer a la ronda de Sant Pau, ahir. / PERE BATLLE

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Continua la batalla per les vivendes d’ús turístic, regulades per la Generalitat. La Federació Catalana d’Apartaments Turístics (Federatur) ha decidit portar davant el Tribunal Constitucional el decret llei de la Generalitat que regula el sector, aprovat el 20 de desembre al Parlament. La iniciativa s’ha promogut a través d’un recurs presentat pel PP al Congrés, ja que les organitzacions privades i ciutadans no poden plantejar aquest tipus de plets.

Un dels motius de la impugnació és l’"abús" de l’ús de decrets llei per part de l’Executiu català. La nova normativa incideix en els drets de propietat i llibertat d’empresa, cosa que no es pot regular mitjançant un decret llei, segons Federatur. Al seu torn, el turisme "no és un fenomen nou", de manera que "no necessita una immediata i urgent" resposta normativa.

Notícies relacionades

Un altre dels aspectes que qüestiona el recurs és que la nova regulació començarà a tenir efectes al parc de vivenda en un mínim de cinc anys. Això contradiu de nou que es faci servir una tècnica legislativa d’urgència. El recurs vulnera, al seu torn, el principi constitucional de seguretat jurídica i la limitació de llicències per exercir l’activitat "afecta el dret a la propietat".

Federatur destaca també els greuges comparatius entre municipis que suposa el desplegament de la norma. El decret limita l’expansió d’aquest tipus de negoci a 262 municipis, afectats a partir d’ara "per un règim jurídic més restrictiu que a la resta".