Mobilització en el sector agrari

Els agricultors arrenquen al Parlament la promesa de revisar la restricció d’aigua

El text acordat insta també la Generalitat a «agilitzar el pagament de les ajudes pendents» i a examinar la burocràcia 

Els pagesos seguiran les protestes fins a veure resultat a les demandes

Els agricultors arrenquen al Parlament la promesa de revisar la restricció d’aigua

CARLOTA CAMPS SARA GONZÁLEZ

4
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Després d’haver sigut rebuts al Palau de la Generalitat pel president Pere Aragonès, els agricultors no van cedir i els més irredempts van traslladar ahir el rugit i els clàxons dels seus tractors fins al Parlament a la recerca de solucions immediates. "En la reunió vam veure bones paraules i ens vam sentir escoltats, però necessitàvem garanties", van explicar els representants dels agricultors, després de reunir-se amb la presidenta de la Cambra catalana, Anna Erra, i amb representants de la majoria de grups –a excepció del PP i Vox–, amb qui van aconseguir pactar una proposta de resolució per vehicular políticament les seves demandes.

Es tracta d’un text amb tres punts, en el qual insten el Govern a "revisar tècnicament les restriccions d’aigua", a "agilitzar el pagament de les ajudes pendents" i a "impulsar una revisió de la burocràcia". El text ja ha sigut registrat pel PSC, ERC, Junts, la CUP, els Comuns i Ciutadans i es tramitarà per la via d’urgència perquè pugui veure la llum verda –previsiblement– en el pròxim ple, d’aquí dues setmanes. Malgrat l’acord, els agricultors van explicar que mantindran les protestes fins que s’aprovi la iniciativa i vegin algun resultat a les seves demandes.

La més urgent és la de modificar les restriccions d’aigua que imposa l’entrada en la fase d’emergència per sequera decretada per la Generalitat la setmana passada i que, tal com han explicat els representants de la protesta, fa insostenibles mantenir la seva activitat. Això afecta especialment els agricultors i ramaders de les comarques situades a les conques dels rius Ter i Llobregat, que es veuen obligats a reduir entre el 50% i el 80% les seves dotacions hídriques.

Bones sensacions i fets

"Estem cansats i fem una pinta que tela", va dir fent broma tot just començar la roda de premsa Arnau Vilumara, ramader de Castellfollit del Boix, després de dues nits a la carretera –la primera ocupant la C-16 i la segona col·lapsant el centre de Barcelona–. Va ser una breu compareixença, obligada per la necessitat de menjar i descansar després de les protestes, en què van voler agrair al president Pere Aragonès i al conseller David Mascort que els haguessin escoltat, cosa que van qualificar ja com un "objectiu complert". No obstant, van implorar que aquestes "bones sensacions" es tradueixin en fets i que els polítics no continuïn "omplint-se la boca de bones paraules".

Justament amb aquesta actitud, que no tot quedés com una "cavalcada" del camp per la capital catalana i que la seva reivindicació tingués un impacte, al matí els tractors que s’havien quedat a passar la nit es van desplaçar al Parlament. La majoria de vehicles van quedar aparcats als voltants del parc de la Ciutadella, que va tancar totes les seves portes menys la principal, i només dos van poder accedir dins de manera simbòlica.

Una delegació de vuit representants del sector van pujar per l’escala d’honor per reunir-se durant gairebé 40 minuts amb la presidenta de la institució, Anna Erra. "És el mínim, el Parlament és la representació de la ciutadania", va respondre la presidenta del Parlament quan els agricultors van agrair que els rebés.

Tot i que fa dies que acaparen focus mediàtic, la timidesa regnava mentre les càmeres els retrataven trepitjant la moqueta vermella i desfilant pels salons de passos perduts fins al despatx d’Erra. "¿Ja esteu acostumats a les càmeres?", va deixar caure la dirigent per trencar la rigidesa del moment.

La lenta tornada a casa

Després de la presidenta, parada tècnica d’uns minuts abans de reunir-se amb representants dels grups parlamentaris. Tots, menys el PP i Vox. De nou, en els minuts previs a la reunió i amb totes les càmeres apuntant-los, es van repetir les bromes sobre la "tensió" que genera aquesta exposició i van fer càlculs sobre quantes hores trigarien a tornar a casa, i les vies per les quals ho farien, una vegada acabades les reunions amb els polítics.

La trobada amb les formacions va coincidir amb el debat en el ple d’una moció del PSC justament sobre el món rural, que va obligar alguns dels diputats a sortir de la reunió per plantar-se davant el faristol i explicar la posició dels seus grups. El text pactat es va registrar a la Cambra i s’aprovarà en el pròxim ple, tan sols 15 dies abans que la Cambra aculli un ple monogràfic sobre la qüestió, a petició de Junts.

Notícies relacionades

L’entesa de grups i agricultors no ha frenat la contesa política entre ERC i Junts. Una hora abans que comencessin les reunions, mentre els tractors s’instal·laven a les portes de la Ciutadella, va prendre la paraula a l’hemicicle el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, que va assenyalar Junts per la seva incoherència en la defensa del sector primari.

"Un dels problemes és la competència deslleial. Hem de votar el que diem", va etzibar burxant en les votacions de Junts, però també del PSC, a Brussel·les avalant els acords de lliure comerç amb regions que els perjudiquen.