L’oposició assetja Aragonès pel camp i la sequera

El Govern es compromet a estudiar les demandes després de reunir-se amb agricultors

L’oposició assetja Aragonès pel camp i la sequera

Rafa Garrido / Acn

2
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

A Catalunya han convergit aquesta setmana dos grans malestars: un que es reprodueix per tot Europa, que són les protestes del camp, i un altre d’índole local, que és l’entrada en emergència per la situació de sequera. Ahir, l’oposició al complet al Parlament va aprofitar aquestes dues qüestions per assetjar Pere Aragonès i el seu Govern. En una unanimitat poc habitual a la Cambra, tots els partits menys ERC es van llançar a criticar la Generalitat per la seva "mala gestió", la seva "política erràtica", la seva "autocrítica zero" i la seva "actitud defensiva".

El president es va defensar amb dos arguments principals: totes les inversions que s’han fet per combatre la falta d’aigua i afirmant que el malestar del camp és una qüestió europea i no de la Generalitat.

Sense acords concrets

Això sí, va dir a l’hemicicle i ho va comunicar després en una reunió amb representants del sector al Palau de la Generalitat, que el Govern està de part seva i que estudiarà les seves demandes al detall, en una pròxima cita pendent d’agendar. No hi va haver acords concrets perquè "no era una reunió de treball, sinó de posar en coneixement del Govern les seves reivindicacions", va apuntar el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, al finalitzar la trobada en què van participar membres de la Plataforma 6-F, d’Unió de Pagesos, Jarc, la Federació de Cooperatives Agràries i Asaja.

Quan queda menys d’un any per a les eleccions catalanes, la sequera ja s’ha convertit en la principal arma de l’oposició per desgastar el Govern. Tots els grups la van utilitzar ahir al Parlament per atacar la tasca de l’Executiu d’ERC. Per exemple Junts i el PSC, que van reclamar el president que reuneixi els partits en el Palau de la Generalitat per abordar una sortida comuna. L’última reunió d’aquest tipus, fa una mica menys d’un any, va acabar en fracàs, així que a Aragonès li han quedat poques ganes de repetir-la.

L’oposició, a més, també va coincidir a vincular la falta d’aigua i l’enuig dels agricultors. La seva tesi és que el malestar del camp no només és una qüestió europea, sinó que també és la "culminació" d’un enuig que va començar amb les restriccions de la Generalitat per la falta d’aigua.

Notícies relacionades

El líder dels postconvergents a la Cambra, Albert Batet, va recordar que ERC fa "vuit anys que està al capdavant del Departament d’Agricultura" i va criticar que en aquest temps s’ha mostrat "més centrat a estar en el Govern que a governar".

El fet singular aquesta vegada és que a Aragonès li van arribar les crítiques amb la mateixa intensitat des de l’esquerra i des de la dreta.