Reserva Federal dels EUA

La Fed manté els tipus i allunya possibles baixades durant el març

El banc central deixa l’índex en la forquilla d’entre el 5,25% i el 5,5%

La Fed manté  els tipus i allunya possibles baixades durant el març

IDOYA NOAIN

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

La Reserva Federal dels Estats Units va decidir ahir mantenir els tipus d’interès inalterats a la seva última reunió, igual que van fer a les tres anteriors. Els va deixar en la forquilla d’entre el 5,25% i 5,5% en què es troben des de juliol del 2023. Amb aquesta decisió, que s’anticipava, el focus torna de nou, i si és possible amb més intensitat que abans, a quan pot el banc central nord-americà començar a abaixar-los.

Aquests càlculs es van començar a disparar després de l’anterior reunió de la Fed al desembre, quan la majoria dels integrants del comitè responsable de la política monetària al banc central dels EUA van anticipar tres retallades per a aquest any. I el llenguatge del comunicat anunciant la seva decisió sobre els tipus va refredar una mica les expectatives dels que esperavan que aquestes retallades s’iniciessin al març.

"El Comitè no espera que sigui apropiat reduir el rang objectiu fins que tingui més confiança en el fet que la inflació avança de forma sostenible cap al 2%", diu el document, del qual, això sí, han desaparegut ja referències amb què s’havien deixat la porta oberta a altres pujades.

També Jerome Powell, el president de la Fed, va mirar a la seva roda de premsa després de la reunió de gestionar les expectatives. I es va esforçar a repetir que abans que arribin les baixades necessiten reassegurar-se que la lluita contra la inflació va pel camí adequat. "Ja tenim confiança, en busquem més", va dir referint-se a les bones dades de la inflació en els últims sis mesos als EUA. "Volem veure més bones dades". Va afegir, a més, que la preocupació no és tant que la inflació torna a accelerar-se, sinó que es quedi estancada en algun punt més alt del seu objectiu del 2%.

Notícies relacionades

Màxima cautela

En aquest context també és quan Powell es va mostrar més que caut davant la possibilitat de començar les baixades de tipus de forma imminent. Davant els periodistes va parlar d’"algun moment d’aquest any" i va assenyalar que les perspectives econòmiques continuen sent "incertes" tot i que també va reconèixer que a grans trets "l’economia i el mercat laboral s’estan normalitzant i estan "preparats per mantenir l’actual tipus".