El BBVA eleva el benefici un 26% fins al seu màxim amb 8.019 milions

El banc apuja el dividend un 28%, fins a arribar a 0,55 euros per acció en efectiu

El BBVA eleva el benefici un 26% fins al seu màxim amb 8.019 milions

PABLO ALLENDESALAZAR

2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

Els comptes dels bancs continuen demostrant que el 2023 va ser un any excepcional per al sector, gràcies a l’encariment dels crèdits per l’alça dels tipus oficials dels bancs centrals, sumat a la decisió de les entitats de retardar el millor pagament pels dipòsits. El BBVA va guanyar 8.019 milions d’euros, un 26,1% més que el 2022 i la quantitat més elevada des de la seva fundació, el 1857. L’entitat, a més, preveu que el benefici continuï creixent aquest any i marqui el seu tercer rècord històric consecutiu, principalment pel creixement del crèdit a Mèxic i l’augment de la cartera de deute públic a Espanya. Les accions del banc han liderat la sessió a l’Ibex 35, amb una pujada del 6,16%.

El grup va anunciar ahir que destinarà una mica més de 4.000 milions d’aquests guanys a remunerar l’accionista (el 50% del total, el màxim dins del seu compromís de repartir entre el 40% i el 50%). Així, abonarà un dividend en efectiu de 0,39 euros per acció a l’abril, que afegits als 0,16 euros d’octubre eleven el pagament total a 0,55 euros, un 28% més. Així mateix, realitzarà una nova recompra d’accions, per valor de 781 milions.

Anticipant-se a les habituals crítiques polítiques, el seu president, Carlos Torres Vila, va defensar que la societat espanyola ha "de deixar de veure malament que les empreses siguin rendibles". Aquesta rendibilitat, va argumentar, és imprescindible perquè la inversió privada a Espanya surti de l’"estancament" i millori la productivitat. Per a això també és necessari, va afegir, generar "confiança" perquè els agents econòmics es decideixin a invertir en el país perquè "tenen clares les regles de joc, el marc institucional, i el funcionament de l’Estat de dret".

Bona relació

Notícies relacionades

Malgrat el que pogués semblar, el banquer va evitar plantejar-ho com una crítica directa al Govern. Així, va negar que la "bona" relació del Ministeri d’Economia amb la banca s’hagi "deteriorat". En aquesta línia, va criticar l’impost al sector, però sense carregar les tintes i obrint-se a qualsevol mesura que pugui mitigar el seu impacte sobre els resultats, com es farà amb el tribut a les energètiques. També va assegurar sentir-se "còmode" amb l’anunciada entrada de l’Estat en el capital de Telefónica, de la qual el BBVA és un dels principals accionistes.

Torres es va referir al tancament, dilluns passat, de la instrucció oberta a l’Audiència Nacional pels contractes que va subscriure el BBVA amb el comissari Villarejo, entre el 2012 i el 2017. Així, va apuntar que si s’obre judici oral contra alguns dels executius del banc imputats, s’estudiarà la seva idoneïtat per seguir al lloc, si bé va destacar significativament que això "no implica que deixin de ser idonis, dependrà de les circumstàncies". A més, va apuntar que el grup no ha fet encara cap provisió per afrontar una possible condemna com a persona jurídica i que és "difícil d’estimar-ne" la quantia.

Temes:

Compromís BBVA